Hlavní obsah

Maturity podle krajů: Nejlepší jsou v Praze, nejhorší na Ústecku

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství ve čtvrtek ukázalo, jak dopadly státní maturity podle krajů. Šéf resortu Josef Dobeš (VV) vyzdvihl zejména úspěch Moravskoslezského kraje, který se dostal z historického podprůměru do průměru. Překvapením byl ovšem také propad Středočeského kraje, který z průměru spadl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

„Pozitivní výsledky má Moravskoslezský kraj, který se vyhoupl do průměru. Moravskoslezský kraj už není tam, kde vždycky býval, mezi historicky sociálně vyloučenými kraji,“ zdůraznil Dobeš.

Zato nepříznivě podle něj dopadly maturity pro Středočeský kraj, který byl dosud uznáván minimálně za průměrný. „Středočeský kraj se propadl do podprůměrných krajů,“ konstatoval ministr.

Foto: Novinky

Nejlépe z maturit vyšla Praha, Královéhradecký, Jihomoravský kraj a Vysočina. Na opačné straně pomyslného žebříčku se umístily kraje Ústecký, Karlovarský a Liberecký. Dobeš ovšem také připomínal, že hodnocení podle krajů je spíše orientační.

Analýzu se srovnáním škol v regionu dostanou také hejtmani krajů, mohou podle ní rozhodovat o případných změnách v síti škol. U letošních státních maturit propadla nebo nebyla připuštěna pětina žáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám