Hlavní obsah

Bátora odkazuje k předválečnému českému fašismu, varuje Halík

Novinky, jim, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na dotazy čtenářů Novinek odpovídal ve čtvrtek teolog Tomáš Halík. Filosof a katolický kněz odpovídal nejen na dotazy týkající se víry, ale věnoval se i aktuálním tématům, která plní titulní stránky novin. Halík mimo jiné zopakoval odmítavý postoj vůči Ladislavu Bátorovi, který působí ve vysoké pozici na ministerstvu školství.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tomáš Halík

Článek

Poukázal také na nápadnou názorovou shodu, která Bátoru a iniciativu D.O.S.T., jejímž je předsedou, odkazuje k předválečnému českému fašismu.

"Pan Bátora je představitelem skupiny, která se názorově nápadně shoduje s českým předválečným fašismem. Nechci mu brát jeho extrémní názory, ale to, že je projevuje jako vysoký státní úředník, považuji za neslýchané a jeho setrvání v tak vysoké funkci za opravdu neúnosné," konstatoval Halík.

K otázce, jak hodnotí činy skupiny bratří Mašínů, se Halík kloní k neutrálnímu postoji. "Neodvážil bych se jejich boj odsuzovat, ale nevím, zda opravdu nepřekročili únosnou míru a zda tedy mají být kladeni za příklad jako hrdinové," uvedl v chatu.

Když byl Halík jedním ze čtenářů dotázán, zda se nynější stav naší civilizace nepodobá údobí rozpadu Římské říše, odpověděl lapidárně: "Ano, ta podobnost mne také naplňuje úzkostí."

O víře a nevíře

Halík si ve čtvrtek pojede pro prestižní cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy za roky 2009 a 2010, kterou obdrží za publikaci Vzdáleným nablízku (v angličtině Patience with God).  Vůbec poprvé se cena vydá východním směrem, a to do země často označované jako „nejateističtější“.

Publikace Vzdáleným nablízku vyšla česky, anglicky, polsky a německy, připravuje se čínská a korejská mutace. V USA ji loni vyhodnotil tamní národní katolický knižní klub jako knihu měsíce.

Podle internetových zdrojů vznikla Halíkova kniha o vztahu víry a nevíry tváří v tvář aktuálním problémům světa z podnětu významného amerického nakladatelství Doubleday.

Nabízí pohled na vztah náboženství, víry a spirituality ke kultuře a dnešní společnosti. Celkem vydal Halík od pádu komunistického režimu 14 publikací a přeloženy byly dosud do devíti jazyků a získaly několik domácích i zahraničních literárních cen.

Halík (1948) je filozof, sociolog, teolog a religionista. Působí jako profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, farář Akademické farnosti v Praze a prezident České křesťanské akademie. Je držitelem například rakouské Ceny kardinála Königa za rok 2003, loni dostal prestižní Cenu Romana Guardiniho, kterou každé dva roky uděluje Katolická akademie za vynikající zásluhy o interpretaci naší doby.
V Praze coby správce Akademické farnosti kostela Nejsvětějšího Salvátora oslovuje řady mladých lidí, zejména studenty.
Halík přijal katolickou víru v 60. letech, později, stále ještě za hluboké totality, byl tajně vysvěcen na kněze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám