Hlavní obsah

Jestli chce někdo opustit koalici, ať tak učiní přímo, vyzývá ODS

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Grémium ODS se v úterý dopoledne zabývalo koaliční krizí vyvolanou úředníkem Ladislavem Bátorou, který odmítá i přes tlak TOP 09 opustit svou vysokou pozici. Občanští demokraté vzkázali, že chce-li kdo odejít z koalice, nechť tak učiní přímo a nehledá si záminky. Místopředseda ODS Pavel Drobil již v pondělí vyjádřil názor, že TOP 09 chce zejména vyvolat nové volby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení ODS: předseda Petr Nečas, první místopředsedkyně Miroslava Němcová a místopředsedové Alexandr Vondra s Jiřím Pospíšilem

Článek

„Grémium ODS konstatuje, že pokud některý z koaličních partnerů chce opustit vládní koalici, měl by tak učinit čestně a přímo a nehledat jakékoli nedůstojné záminky,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg již dříve připustil, že spor kolem Bátory pokládá za natolik závažný, že by jeho strana byla ochotna odejít z vlády.

Drobil se v pondělí nechal slyšet, že na něj celá třenice působí dojmem, že „TOP 09, respektive její první místopředseda Miroslav Kalousek, si ve skutečnosti přeje předčasné volby, respektive konec vlády s premiérem z ODS v čele.“ Zřejmě si požadavek TOP 09 na odchod Bátory, jehož prosadil do státní správy Hrad, spojuje s nedávným interním průzkumem ODS, podle nějž čeká stranu v příštím roce ostudný propad v krajských volbách. [celá zpráva]

Vrací se krize, urguje k zodpovědnosti ODS

Grémium ODS sice uznalo Bátorovo chování za nepřístojné, nicméně by podle něj neměla otázka kariéry subalterního úředníka ohrožovat existenci vlády v době, kdy se vrací hospodářská recese a nejistota na finančních trzích.

„V době, kdy vláda připravuje návrh státního rozpočtu na příští rok a v klíčovém okamžiku schvalování reforem, je nezodpovědné hazardovat s budoucností této koalice a vlády a stabilitou naší země,“ stojí dále v usnesení TOP 09.

O situaci v koalici jedná od rána také poslanecký klub Věcí veřejných, dopoledne se také sešlo předsednictvo TOP 09.

Za Bátorou stojí Klaus

Ladislava Bátoru přijal na významný post personálního ředitele ministr školství mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV) na doporučení lidí z okolí prezidenta Václava Klause, který i osobně Bátoru bránil. Bátora se svými konzervativními názory na pomezí únosnosti a svou minulostí spojenou s extremistickými spolky se dostal pod palbu kritiky, jeho odstoupení požaduje nejedna petice a organizace za lidská práva i politické subjekty.

Kořeny poslední vládní krize

Karel Schwarzenberg (TOP 09) v tisku uvedl, že na přímé odvolání Ladislava Bátory si nikdo netroufá, jelikož má vysoké krytí, čímž naznačil, že za Bátorou stojí prezident Václav Klaus i ministr školství Josef Dobeš (VV). Posteskl si přitom, že s ohledem na jeho názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“. Bátora v reakci na to uvedl na svém facebookovém profilu na adresu vicepremiéra: „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“

TOP 09 popudil zejména svými urážkami na adresu Schwarzenberga. Kontroverzi však Bátora vzbudil již tím, že coby předseda Akce D. O. S. T. veřejně protestoval proti pochodu homosexuálů Prahou a vyčinil mimo jiné i velvyslancům západních zemí. Také Nečas s jeho postupy nesouhlasil, podle něj se nemůže státní úředník chovat aktivisticky. Kalousek to nazval pronikáním extremistických názorů státní správou. Dobeš si ale za svým podřízeným stojí, byť se od jeho chování distancuje, a dokonce se za něj musí omlouvat.

Reklama

Výběr článků

Načítám