Hlavní obsah

Šéf protimafiánského útvaru čelí diskreditační kampani

Právo, Radim Vaculík

Ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu se kdosi pokusil veřejně zdiskreditovat. Použil na to falešný Šlachtův profil na sociální síti Facebook.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Sám Šlachta nevylučuje, že nynější již třetí, ale tentokrát velmi profesionální pokus o jeho pošpinění na Facebooku souvisí s nedávným zátahem ÚOOZ a inspekce proti brněnskému policejnímu gangu, který je podezřelý z mnohaletého vydírání podnikatelů. Policie profil nechala v pondělí zablokovat.

Mezi domnělými přáteli falešného Šlachty totiž figurovala i jména některých důležitých svědků v brněnské kauze. A navíc autor stránky označující se za šéfa protimafiánské jednotky v jednom z příspěvku jmenovitě zkritizoval práci ostravského státního zástupce Martina Brzobohatého, který případ policejních zločinců skutečně dozoruje.

„Bylo to hodně profesionální, používali tam policejní mluvu, oficiální znaky ÚOOZ a jednoznačně to šlo z prostředí zločinu. Svědčí o tom i fakt, že se na ten profil přihlásili i lidi, kteří si mysleli, že jde o mě, mimo jiné i někteří moji skuteční někdejší spolužáci a přátelé, kteří tam pak dávají své osobní údaje,“ řekl Právu Šlachta.

Zatáhli do toho i rodinu

O závažnosti současného útoku na jeho osobu prý hovoří i fakt, že jeho bratrovi dokonce přišla z e-mailové adresy, přes kterou byl falešný profil vytvořen, skutečná fotografie jeho syna, tedy Šlachtova synovce.

„To už není žádná legrace, když je celá moje rodina vylekaná. Nějak se ty útoky na mě stupňují, přibylo i anonymů, které jsem dostal. Snaží se mě nahnat proti všem, když na tom profilu mým jménem kritizovali i ministra vnitra Jana Kubiceho. Je to jednoznačně pokus o mou diskreditaci,“ podotkl Šlachta.

Teď prý čeká, jaký další útok na něj se zase objeví. „Třeba ze mě udělají pedofila nebo vymyslí nějakou jinou sprosťárnu. Asi jsme rýpli tam, kam jsme neměli,“ naznačil ředitel ÚOOZ, že útok mohl být pomstou za některou z razií jeho útvaru.

Šlachta si založil profil, ale lidé mají psát policii

Doplnil, že po autorovi falešného profilu už pátrají specialisté na počítačovou kriminalitu z policejního prezidia.

Z důvodu, aby propříště předešel dalším pokusům o vytvoření svého falešného profilu, Šlachta nechal zřídit na Facebooku svůj skutečný oficiální profil, který však podle něj nebude sloužit ke komunikaci s veřejností. Lidé se tak mají nadále obracet na kontakty zveřejněné na stránkách policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám