Hlavní obsah

Šéfka Sněmovny Němcová chce umožnit léčbu konopím

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) chce předložit návrh novely, která umožní léčbu těžce nemocných pacientů konopím. Ministerstvo zdravotnictví by ji mělo dostat do konce září, informovala ve středu tisková tajemnice Němcové.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Lékaři, pacienti a vědci spustili v úterý petici za legální využití konopí k léčbě roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby, rakoviny či AIDS. Argumentují výzkumy i praxí některých zemí.

Němcová zdůraznila, že neusiluje o legalizaci marihuany. „Jsem však přesvědčena, že v rukou lékařů a při stanovení jasných podmínek přinese úlevu a pomoc mnoha lidem, kteří svádějí vysilující boj s bolestí, rakovinou či nepohyblivostí,“ uvedla první místopředsedkyně ODS.

Petice žádá zrušení zákazu léčebného využití v zákoně o návykových látkách. Zákazem podle organizátorů petice porušuje vláda svobodu rozhodnutí občanů, jakým způsobem se chtějí léčit. Pod petici se podepsaly od úterý necelé dva tisíce signatářů.

Předsedkyně Sněmovny už požádala sněmovní legislativce, aby určili možnosti, jak novelu zákona přijmout co nejrychleji. Parlamentní institut má zase zpracovat údaje o zákonných úpravách v evropských zemích, v nichž se konopím legálně léčí.

Ministerstvo zdravotnictví poukazuje na to, že v Česku je dostupný na recept lék Sativex s výtažkem z konopí. Lékaři však poukazují na to, že je poměrně drahý. O dalším využití konopí k léčbě musí být podle ministerstva široká celospolečenská diskuse. Ministerstvo prý počítá s rozšířením možnosti pro využití technického konopí, které se v ČR běžně pěstuje. Vyrábějí se z něj léčebné masti a další léčebná kosmetika.

Reklama

Výběr článků

Načítám