Hlavní obsah

Povolte léčbu rakoviny, AIDS a Parkinsona konopím, žádá petice

Zákaz využívání léčebných účinků konopí je proti Ústavě a v rozporu s mezinárodními úmluvami o zdravotních a sociálních právech, tvrdí lidé, kteří v úterý na webu www.lecebnekonopi.cz zahájili petici za povolení konopí k léčbě. Lékaři, pacienti a vědci tvrdí, že výzkumy i praxe v některých zemích jasně prokázaly, že konopí má blahodárné účinky v případě léčby roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby, rakoviny či AIDS.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle petentů, kterých bylo v úterý nedlouho po zahájení akce kolem stovky, mají občané právo rozhodnout se, jakou léčbu preferují.

„Žádáme, aby čeští pacienti měli stejná práva na léčbu, jaká mají pacienti v řadě dalších vyspělých zemí, jako jsou Švýcarsko, Španělsko, Kanada, USA, Izrael, Nizozemí, Itálie nebo Německo,“ stojí mimo jiné v petici.

„Petice je za léčebné využití, nechceme legalizaci konopí jako rekreační drogy,“ zdůraznil v úterý novinářům člen petičního výboru z Centra adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zábranský.

Čekání na celospolečenskou diskuzi

Podle ministerstva zdravotnictví však už konopí v podobě léku dostupné je. „V Česku je dostupný lék Sativex s výtažkem z konopí. Pacient si ho může koupit v lékárně na recept, který mu napíše jeho lékař,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Lék užívají pacienti s roztroušenou sklerózou. O dalším využití konopí k léčbě musí být podle mluvčího vedena široká celospolečenská diskuse. Ministerstvo počítá podle mluvčího s rozšířením možnosti pro využití technického konopí, které se v Česku běžně pěstuje. Vyrábějí se z něj léčebné masti a další léčebné kosmetika.

Nakládání s konopím, které obsahuje víc než 0,3 procenta účinné látky THC, je v Česku nelegální. Sdružení Legalizace.cz nabízí v akci Semínka seniorům konopí zdarma, aby si je lidé vypěstovali pro vlastní potřebu. Od této aktivity se organizátoři petice distancují. Propagátora léčby konopím ze sdružení Konopí je lék Dušana Dvořáka potrestal soud za to, že vyráběl z rostlin masti a tinktury a rozdával je.
Kritici uvolnění konopí k léčbě varují, že v Česku podle průzkumu vyzkoušela polovina lidí od 15 do 34 let marihuanu, tedy upravené konopí. V posledním roce kouřilo marihuanu 15 procent dospělých, podle loňské vládní zprávy o drogách je míra užívání marihuany mezi mladými v Česku nejvyšší v Evropě.

„Pokud by mělo být léčebné využití v pravém slova smyslu, měl by být celý proces nastaven stejně jako u každého jiného léčivého přípravku,“ upozornil.

„Nám jde o legislativní úpravu používání konopí v medicíně za jasně stanovených podmínek, za jasně stanoveného dávkování a za jasně stanovených pravidel, kdo, komu a jakým způsobem může tyto léky předepsat,“ upřesnil člen petičního výboru docent Michal Miovský, proděkan první lékařské fakulty Univerzity Karlovy a vedoucí Centra adiktologie.

Pacientka: Je to o soucitu, nikoli o politice

„Využití konopí pro léčebné účely podporuje podle průzkumu 78 procent obyvatel,“ řekl Zábranský k plánu ministerstva na celospolečenskou diskusi. Podle něj je nutno řešit stav, kdy se desítky tisíc lidí léčí konopím nelegálně. Buď si rostliny sami pěstují a vystavují se postihu, nebo si ji seženou na černém trhu. „Není to o politice, je to o soucitu,“ doplnila pacientka s roztroušenou sklerózou Martina Kafková.

Organizátoři petice si jsou podle textu petice vědomi rizik rekreačního užívání pro zdravé lidi, u nichž droga může spustit psychózu či zvýšit riziko nemocí srdce a cév. Proto by podle nich mělo být pěstování konopí pro léčebné a výzkumné účely přísně sledováno a měl by být určen kontrolní orgán, který zajistí dostupnost léčebného konopí a jeho derivátů pro pacienty.

Organizátoři petice si jsou podle textu petice vědomi rizik rekreačního užívání pro zdravé lidi, u nichž droga může spustit psychózu či zvýšit riziko nemocí srdce a cév. Proto by podle nich mělo být pěstování konopí pro léčebné a výzkumné účely přísně sledováno a měl by být určen kontrolní orgán, který zajistí dostupnost léčebného konopí a jeho derivátů pro pacienty.

Petenti také upozorňují, že za současného stavu jsou omezeny možnosti výzkumu konopí a jeho derivátů. „Tím je snížena konkurenceschopnost České republiky v oboru, v němž historicky představuje světovou špičku,“ stojí v petici.

Výčet některých nemocí, které lze pomocí konopí léčit
Roztroušená skleróza
Tourettův syndrom
Huntingtonova chorea
Parkinsonova nemoc
Anorexie
Zánětlivá onemocnění střev
Revmatoidní artritida
Maligní nechutenství (při chemoterapii rakoviny nebo AIDS)
Neuropatická bolest
Nevolnost a zvracení
Astma
Některé typy deprese
Obsedantně-kompulzivní poruchy
Tiky
Migrény
ADHD
Zelený zákal (snížení nitroočního tlaku)
Epilepsie

Reklama

Výběr článků

Načítám