Hlavní obsah

Ostravská zoo odhalila unikátní kostru hrocha

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V zahraničních zoologických zahradách jsou návštěvníci zvyklí prohlédnout si skutečnou kostru zvířete, které mnoho let mohli sledovat živé ve výběhu. V českých zoo však dosud nic takového k vidění nebylo, až do středečního odpoledne. V ostravské zoo totiž odhalili unikátní kosterní model hrocha obojživelného, který má sloužit k výuce. Přesněji jde o hrošici Rózu, která zde žila od roku 1967 a uhynula v říjnu 2009.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Hrošice Róza zůstane pro zákazníky ostravské zoo atraktivní i post mortem.

Článek

Róza za svůj život porodila deset mláďat, osm z nich přežilo. Preparace kostry této hrošice, jež je erbovním zvířetem ostravské zoo, stála zhruba 160 tisíc korun.

„Model byl vybudován díky finanční podpoře z programu Prazdroj lidem ve výši 130 tisíc korun, zbytek doplatila naše zoo. Dle našich dostupných informací není kompletní kostra tak známého zvířete vystavena v žádné veřejně dostupné české instituci,“ informovala při odhalení kostry mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že hrochy chová kromě Ostravy už jen pražská zoo.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Model kostry hrocha stál ostravskou zoo zhruba 160 tisíc korun.

„Hrochů dramaticky ubývá nejen v zahradách, ale i ve volné přírodě. Již několik let jsou zapsáni na Červeném seznamu ohrožených druhů. U nás má jejich chov již dlouholetou tradici. Ostravská zoo se dokonce pyšní tím, že se zde narodilo první hroší mládě v historii českých zoo. Takže nemáme jen první v Česku narozené slůně, ale také prvního hrošíka,“ usmívala se Kalousková.

Nyní v Ostravě žijí tři hroši: samice Katka, samec Honza a jejich roční potomek. Skutečnou kostru hrošice Rózy si mohou lidé prohlédnout v zadní části nově zrekonstruovaného pavilonu Tanganika, který obývá hroší rodinka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Kostra hrošice Rózy je k vidění v nově zrekonstruovaném pavilónu hrochů.

Reklama

Výběr článků

Načítám