Hlavní obsah

Česko potrápí silné deště, varují meteorologové

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové varují před velmi silnými dešti, které ve středu ráno a dopoledne pohrozí na východní Moravě, zejména v Beskydech. Vydatné srážky by měly trvat až do odpoledních hodin. Podle hydrologů je ale riziko rozvodnění i malých toků nízké. Výstraha platí i pro další oblasti, a to i v Čechách.

Foto: Martin Polák, Právo

Článek

V platnosti je výstražná informace pro Karlovarský, Liberecký, Plzeňský, Ústecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Deště by měly v plné síle podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu zasáhnout v noci na středu, výstraha platí do středečních nočních hodin.

„Hlavně ve druhé polovině noci na středu se může vyskytnout vydatný déšť, zpočátku i bouřky. Na západě Čech může vydatně pršet ve středu během dne. Srážkové úhrny za 24 hodin mohou dosáhnout až 40 milimetrů, hlavně v horských oblastech,“ varuje ČHMÚ.

Podle něj by se mohly nebezpečně zvednout hladiny toků v západních Čechách, kde by mohly dosáhnout i na první stupně povodňové aktivity. Hřebeny Krušných hor a Šumavy by také mohla potrápit i vichřice dosahující v nárazech rychlosti 75 kilometrů v hodině.

Meteorologové především varují motoristy, aby při silném dešti zpomalili jízdu a snížili tak nebezpečí pramenící z aquaplaningu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám