Hlavní obsah

Státní zástupkyně se opila a močila v restauraci. Soud ji zbavil funkce

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Nejvyšší správní soud zbavil funkce státní zástupkyni Evu Růžičkovou, která se letos v únoru opila a nadávala policistům. Kladenská žalobkyně řádila jako utržená ze řetězu poté, co zřejmě celý den vydatně popíjela.

Foto: Profimedia.cz

Článek

K soudu měla přijít opilá, ale hlavní show pak měla předvést v místní restauraci, odkud ji museli vyvést policisté a strážníci.

Pro její divokou jízdu její nadřízený nenašel žádné pochopení. Žalobkyni, dočasně zproštěnou funkce, pohnal ke kárnému senátu Nejvyššího správního soudu. Ten zbavil nezdárnou státní zástupkyni funkce definitivně.

„Nepřístojné chování zcela degradovalo vážnost státního zastupitelství. Jakou důvěru může mít veřejnost vůči státnímu zastupitelství, když jeho dlouholetá představitelka takto odpudivým chováním dehonestuje celou jednu součást justice,“ odůvodnila předsedkyně kárného senátu Milada Tomková trest. Podle ní byla intenzita kárného provinění v tomto případě nevídaná.

Sama Růžičková se k soudu bez omluvy vůbec nedostavila, prázdné zůstalo místo i pro jejího obhájce. Před senátem tak defilovali pouze svědci, kteří s řádící žalobkyní přišli do styku. „Měla jít na vyšetření ke kardiologovi, pak ale volali od soudu, že se tam chová nějak divně. Když jsem ji pak potkala v budově, táhl z ní alkohol. Proto jsem ji vyzvala, aby si šla ke mně do kanceláře dýchnout, ona ale utekla a už se nevrátila,“ kroutila hlavou Růžičkové nadřízená.

Po třech pivech si zvedla sukni...

Další kroky žalobkyně po útěku zřejmě vedly do místní restaurace. Na její návštěvu zavzpomínal i jeden z číšníků. „Objednala si asi tři piva, pak si začala povídat pro sebe, dokonce si vyhrnula sukni a vymočila se do boxu, kde seděla. Pak začala chodit po celé hospodě, sotva se držela na nohou, byla hodně opilá,“ popsal způsoby žalobkyně číšník.

Obsluha restaurace nakonec na pomoc zavolala strážníky. Její jednání se strážci zákona zachytila kamera, na kterou si strážníci a policisté celý zákrok nahráli. Růžičková na nich blábolí, kymácí se, hloupě se chichotá a častuje zasahující strážníky nadávkami. Na místo nakonec dorazili i republikoví policisté, kteří ženu odvedli na služebnu, kde pokračovala v tyátru.

Striptýz před policisty

„Motala se, pořád chtěla chodit po oddělení, vykřikovala, že je státní zástupkyně a že my bychom měli poslouchat ji. Kolegu se pokusila nakopnout, páchla močí,“ uvedl u soudu jeden ze zasahujících policistů, kterého podle jeho slov po letech u policie už těžko něco překvapí.

Jeho mladší kolega ale už zdaleka tak otrlý nebyl. „Začala se tam i vysvlékat, na horní části těla takřka nic neměla,“ svěřil se s neobvyklým zážitkem druhý z policistů, zatímco členové senátu jen nevěřícně mrkali. Verdikt nad žalobkyní vynese kárný senát zřejmě ještě v pondělí odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám