Hlavní obsah

Na Česko se ženou další silné bouřky s kroupami

Praha

Postupující studená fronta v sobotu přinese na území Česka silné bouřky, které budou doprovázeny silným větrem a kroupami, varovali meteorologové. V přívalových deštích může napršet 30 až 50 milimetrů srážek.

Článek

Od sobotních 15 hodin se bouřky očekávají po celém území České republiky, nejsilněji by měly udeřit na západě a jihu Čech a na Moravě, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí až do pondělních 21:00.

"Přívalové srážky mohou lokálně vést k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, komunikací apod.," stojí ve výstražné zprávě ČHMÚ.

Sobota je nejteplejším dnem července

Příchod studené fronty přitom ukončí dosud nejteplejší červencový den, kdy v Čechách mají teploměry ukázat až 32 stupňů. Od jihozápadu totiž do střední Evropy proudí teplý a vlhký vzduch. Na Slovensku teploty šplhají k 35 stupňům, v Maďarsku k 36 a tepleji už je jen ve Španělsku, kde maxima stoupají nad 37 stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V neděli bude podle ní studená fronta slábnout, bude oblačno až polojasno, občas s přeháňkami. Odpoledne se opět budou vyskytovat bouřky a opět mohou být ojediněle intenzivní.

Nebezpečí silných bouřek potrvá až do pondělí. I na počátku příštího týdne bude mít počasí podobný charakter. Na obloze bude převládat polojasno až oblačno, odpoledne s přeháňkami a bouřkami. Teploty v neděli odpoledne vystoupí na 25 až 29 stupňů a v tomto rozmezí se budou pohybovat až do úterý. Od středy bude oblačnosti přibývat a teploty klesnou na 22 až 27 stupňů.

"Biometeorologická zátěž je na trojce, což je vysoký stupeň," upozornila Honsová. Na vině jsou vysoké teploty a očekávaný přechod studené fronty s bouřkami. "Lidé by měli dodržovat pitný režim a nezdržovat se na přímém slunečním záření déle než 30 minut," doporučila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám