Hlavní obsah

Komáři letošní prázdniny moc nepokazí

Právo, fal, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prvním týdnu prázdnin to zatím vypadá, že na rozdíl od minulých let budou ty letošní bez náletů krvežíznivých komárů. Zatímco loni se nedalo na Třeboňsku bez repelentních prostředků chodit ani po obydlených místech a v restauracích repelent ve spreji dávali k večeři jako bonus, letošní rok je tu zatím zcela bez obtížného bodavého hmyzu.

Článek

„Za poslední dva týdny, kdy více prší, se sice jedinci z druhé komáří generace už objevili, ale nemůžeme v žádném případě hovořit o kalamitě ani o vyšším stavu. Tento rok zatím hodnotíme jako podprůměrný. Lidé se nemusejí obávat na Třeboňsko cestovat. To ale neznamená, že se tato příznivá situace s deštivým rázem počasí nezmění,“ řekl Právu zástupce vedoucího Správy CHKO Třeboňsko Miroslav Hátle.

Zdůraznil, že i když více pršelo, stále je v krajině hodně sucho, které komářím larvám nesvědčí.

Jeho slova potvrdil i vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Třeboň Josef Tlachač. Toto lázeňské město se na svém katastru snaží komáří larvy eliminovat postřiky.

„Bylo suché jaro, komáři nás netrápí. Přípravek na jejich hubení jsme aplikovali v dubnu, to bylo ale vše. Pravidelně situaci monitorujeme, sledovaná místa procházíme. Hovoříme s lidmi a ty teď více trápí ovádi a muchničky. S tím jim ale již nepomůžeme,“ uvedl pro Právo Tlachač.

Méně jich je i na jihu Moravy

Komárů je proti minulosti méně i na jihu Moravy, repelent se ale stále hodí a měl by být nedílnou součástí výbavy turistů, říkají místní znalci.

„Například při cestě na Soutok, ale zejména pak při jízdě Kančí oborou z Břeclavi do Lednice či na Janohrad bych důrazně repelent doporučoval, zejména pokud lidi dostanou nápad na chvíli zastavit a slézt z kola,“ radí domácím i přespolním návštěvníkům regionu odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno Oldřich Šebesta.

Že je komárů letos málo, totiž rozhodně neznamená, že by z přírody zmizeli, a návštěvníky mohou pěkně potrápit. A neplatí to jen pro komáry.

„Stejně nepříjemné jsou kousající muchničky. Jejich hlavní nápor je ale za námi, a tak počet muchniček má sestupnou tendenci. Lokálně může lidi nepříjemně potrápit i další nepříjemný hmyz, jímž jsou ovádi,“ vypočítal hlavní zdroje potíží pro návštěvníky lužní krajiny Šebesta. Zatímco počty muchniček, drobných, ale rovněž nepříjemně agresívních a kousajících mušek, v tomto období již klesají, o ovády v některých lokalitách nouze rozhodně není.

Celkově je ale situace na jihu Moravy z hlediska soužití s komáry letos mimořádně příznivá. Komárů je proti minulému roku málo, a to nebylo nutné provádět ani masívní jarní postřiky tůní.

Podle Šebesty jsme za to vděčni nedeštivému jaru. Proti minulým letům nenastal rozliv řek, které by zaplavily místa, v nichž komáři kladou svá vajíčka. Neměli ideální podmínky pro populační explozi.

„Tůně samozřejmě jsou. Ty, které vznikají zaplavením vodou z řek při vysokých průtocích či které plní voda z přívalových dešťů, ale letos zůstávají suché. Pokud se toto nezmění, tedy pokud bude léto bez povodní či opravdu vydatných srážek, nic se nezmění na tom, že komárů je málo,“ dodal odborník.

Slova odborníka, který svými měřeními může obcím i Lesům České republiky posouzením efektivnosti a správného načasování postřiků proti komárům ušetřit nemalé prostředky, mají platit po celé prázdniny. Pokud by ale měly přijít opravdu výrazné srážky a povodně, bude nutné zakročit i proti komárům, jako druhotné pohromě po velké vodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám