Hlavní obsah

Soud zrušil tituly 25 právníkům, kteří vystudovali "ukrajinskou univerzitu"

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přinést diplom absolventa práv ukrajinské univerzity a bezbolestně ho směnit za uznání vysokoškolského titulu platného v České republice. Taková praxe fungovala v několika desítkách případů na Západočeské univerzitě v Plzni, která diplomy novopečeným právníkům bez komplikací uznávala. Na takové studenty si ale posvítilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které napadlo celkem 44 takto uznaných diplomů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Právě jeho úřad o zrušení titulů požádal.

Článek

Krajský soud v Plzni už ve 25 případech žalobě NSZ vyhověl a uznání zrušil. Informaci Právu ve středu potvrdil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Praxe fungovala tak, že v Praze sídlila společnost s ručením omezeným, která poskytovala výukovou činnost, ale nemohla udělovat vysokoškolské tituly. Takže se spojila s jednou z ukrajinských univerzit a změnila se na její pobočku v Česku. Studenti tak absolvovali ukrajinská práva, aniž by museli vytáhnout paty ze stověžaté matičky. Na konci svého „studia“ dostali azbukou psaný diplom, který se poté vydali uznat na Západočeskou univerzitu.

„Univerzita se při uznávání diplomů vůbec nezabývala tím, zda bylo studium adekvátní ke studiu v Česku, vedli to po čistě formální stránce. Po uznání vysokoškolského vzdělání mohli takoví lidé nastoupit jako justiční čekatelé, koncipienti nebo se hlásit na doktorát. NSZ byl proto shledán závažný veřejný zájem k podání žalob, protože předmětná rozhodnutí Západočeské univerzity byla vydána v rozporu se zákonem,“ prohlásil Zeman.

Šest zneuznaných „ukrajinských“ právníků proti verdiktu soudu podalo kasační stížnost, Nejvyšší správní soud je ale do jedné zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám