Hlavní obsah

Armáda stáhne z Afghánistánu 200 vojáků

Praha

V druhé polovině příštího roku bude v Afghánistánu působit zhruba o 200 českých vojáků méně než letos. Armáda do té doby postupně stáhne vrtulníkovou jednotku a skupinu speciálních sil, řekl ve středu náčelník generálního štábu Vlastimil Picek na tiskové konferenci u příležitosti shromáždění velitelů v Praze.

Článek

Češi letos mají v Afghánistánu 720 vojáků, v druhé polovině příštího roku jich bude asi 520, uvedl Picek. Mandát schválený parlamentem dává armádě možnost vyslat do Afghánistánu v roce 2012 až 640 vojáků.

"Helikoptéry je nutné stáhnout kvůli generálním opravám, takže nás nejméně na rok musí nahradit jiná země," řekl novinářům na tiskové konferenci ministr obrany Alexandr Vondra. Jednotka speciálních sil, která se do Afghánistánu vydala před nedávnem, má podle ministra mandát na dvě půlroční období.

Velení spojeneckých vojsk v Afghánistánu počítá s tím, že v roce 2014 předá vládu nad zemí tamním autoritám a také ozbrojeným složkám. Na výcviku armády a policie v neklidné asijské zemi se přitom podílejí i Češi. Picek ve středu odmítl spekulovat nad tím, jestli bude česká armáda přítomna v Afghánistánu i po začátku roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám