Hlavní obsah

Češi umírají nejvíce na choroby srdce a cév

Právo, Václav Pergl

Na nemoci srdce a cév, tedy oběhové soustavy, se v Česku umírá nejvíce. V loňském roce to bylo 54 100 lidí, což je 54 procent ze všech zemřelých. Sdělil to Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR.

Foto: Profimedia.cz

Grafické znázornění lidského srdce. Ilustrační foto

Článek

Na druhém místě jsou onkologická onemocnění. Na rakovinu loni v Česku zemřelo 28 000 lidí, na nemoci dýchací soustavy 6390, na vnější příčiny nemocí, jako jsou poranění a otravy téměř 6000, a na nemoci trávicí soustavy něco přes 4800 lidí.

„Úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění je vysoká i proto, že tato onemocnění dlouhou dobu nebolí. První manifestací vysokého krevního tlaku může být i náhlá smrt,“ řekl Právu Richard Češka z Centra preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice na pražském Karlově náměstí.

Vysoký krevní tlak mají přitom v Česku téměř dva milióny dospělých a vysoký cholesterol zhruba 800 tisíc. Obě veličiny jsou vysoce rizikové.

Příčinou vysoké úmrtnosti na nemoci oběhové soustavy je podle lékařů nezdravý životní styl, který vede k přejídání a obezitě. Dále sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu.

„Člověk by měl pro své zdraví denně svižným tempem ujít alespoň deset tisíc kroků, což u dospělého muže je 8,5 kilometru a u ženy 6,5 kilometru,“ soudí známý kardiolog, profesor Michael Aschermann ze stejné nemocnice.

Místo sportu sedí děti u počítačů

Lidé se nejvíce obávají rakoviny. Ta sice zůstává druhou nejčastější příčinou úmrtí a ročně na ni zemře okolo 28 tisíc lidí, lékařům se ji ale daří úspěšněji léčit. Přestože příčiny jejího vzniku jsou stále opředeny tajemstvím, jednoznačně bylo prokázáno, že například k rakovině plic vede dlouhodobé kouření. Závislost na nikotinu se z poloviny podílí i na kardiovaskulárním riziku.

„Mladá generace by hlavně v rodinách měla být daleko více vedena ke zdravému životnímu stylu. Místo toho děti už v předškolním věku usedají k počítači a internetu, a tento zvyk je pak provází i v dalších letech. K tomu jedí brambůrky a pijí kolu. Oč lepší a z hlediska prevence mnohem účinnější by bylo, kdyby mladí lidé víc sportovali,“ posteskl si přední český obezitolog, profesor Štěpán Svačina z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám