Hlavní obsah

Na staveništi tunelu Blanka našli archeologové hroby z doby Přemyslovců

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Archeologům se při průzkumu stavebních jam budovaného tunelu Blanka v metropoli podařil mimořádný objev. Našli pohřebiště z přelomu 9. a 10. století, tedy z doby počátků utváření českého státu za prvních knížat z rodu Přemyslovců, se zachovanými kostrami.

Článek

K nálezu došlo v těsné blízkosti Pražského hradu poblíž ulice U Prašného mostu. Tedy kousek od míst, kde se loni v létě tunel propadl.

„Prozatím bylo zachyceno na dvacet hrobů,“ informovala Jana Maříková-Kubková z Archeologického ústavu Praha.

Pohřebiště bude patrně větší, část zůstává zakryta. Nejde patrně o členy vládnoucí rodiny, i když výbava hrobů byla poměrně bohatá. Většina hrobů patřila ženám či dětem, včetně novorozenců. Našly se v nich stříbrné náušnice, jantarové perly, nože.

„Objevil se i šperk, který rozhodně nepatří do standardní výbavy. Ale vládnoucí elita to není. Knížata byla pohřbívána přímo na Pražském hradě,“ řekla Právu vedoucí výzkumu Kateřina Tomková.

Podle Maříkové-Kubkové má nález velký význam pro poznání zázemí raně středověkého Pražského hradu v období, kdy se začínal formovat do podoby hlavního sídla rodícího se českého státu.

Našly se též novověké liniové objekty – příležitostné vodoteče, přírodní deprese, cesty, které spojovaly Pražský hrad s krajinou na sever od něj.

Jak dlouho průzkum potrvá, bude teprve upřesněno, zdejší tunel Brusnice ještě ani není proražen. Stavba tunelového komplexu měla původně skončit letos na jaře. Z různých důvodů se prodloužila, zdražila a město i dodavatel, společnost Metrostav, za termín dokončení nyní označují rok 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám