Hlavní obsah

Nečas potopil Tluchoře, ten přišel o post šéfa poslanců ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéfem poslaneckého klubu ODS se ve středu stal Zbyněk Stanjura, ve třetím kole volby získal 33 hlasů poslanců své strany. Premiér a předseda ODS Petr Nečas se před volbou nového vedení klubu ostře pustil do nyní již bývalého šéfa klubu Petra Tluchoře a vyzval jej, aby již na funkci nekandidoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s Petrem Tluchořem

Článek

Tluchoř ve volbě neuspěl a získal jen 17 hlasů. Další kandidát Michal Doktor ve třetím kole již nekandidoval. Ve třetím kole bylo vydáno celkem 53 lístků, odevzdáno jich bylo 52.

Zatímco Tluchoř dostal v prvním kole 26 hlasů, jeho protikandidát Doktor obdržel 13 lístků, dalších 11 lístků bylo odevzdáno prázdných. Poté se objevil nový kandidát Stanjura.

Foto: ČTK

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura
Dlouholetý primátor Opavy (2002-2010). Do ODS vstoupil v roce1991, je předsedou regionálního sdružení strany v Moravskoslezském kraji. Ve Sněmovně působí od loňského roku.

Před volbou se předpokládalo, že premiérova podpora by mohla být rozhodujícím elementem, který přesvědčí poslance pro vyslovení podpory některému z kandidátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Tluchoř a Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Tluchoř, který byl šéfem poslanců již za premiéra Mirka Topolánka (ODS), byl v poslední době terčem kritiky ze strany koaličních partnerů. Tluchořovo jméno padlo na tajné nahrávce, na níž poslankyně Kristýna Kočí popisovala plán vnitrostranického puče. Zatímco Kočí byla z VV vyloučena, Tluchoř nejmenší koaliční stranu dráždil dál.

"Stanjuru znám 15 let"

Nečas volbu po jednání klubu na tiskové konferenci komentoval: „Pana poslance Stanjuru znám déle než patnáct let a považuji ho za nesmírně kvalitního politika, který prošel komunální, krajskou úrovní, a především za velmi kvalitního člověka. Nepochybuji o tom, že bude plnit základní úkol předsedy poslaneckého klubu ODS. To je být jakýmsi svorníkem našeho poslaneckého klubu.“

Nečas nechtěl komentovat své vystoupení na klubu, kde se měl pustit do Tluchoře s tím, že šlo o interní jednání. Tluchořovi, který na tiskovou konferenci nového vedení klubu nedorazil, šéf ODS poděkoval za práci.

Stanjura byl dosud prvním místopředsedou klubu. V této funkci ho nahradí Jan Bauer, který byl dříve řadovým místopředsedou. Místopředsedy frakce zůstávají Václav Mencl a Marek Benda. Nově byli zvoleni Jan Vidím a Jan Čechlovský.

ODS si zvolila i tři řadové členy předsednictva. Jsou jimi bývalý místopředseda klubu Pavel Svoboda a poslanci Lenka Kohoutová a Jiří Papež.

Stanjura za svůj hlavní úkol označil přípravu na příští měsíce, kdy přijdou do Sněmovny rozhodující reformní zákony. Cílem nového vedení klubu je podle něj získávání podpory pro vládní návrhy a prosazování politiky ODS.

Vedení poslanecké frakce ODS je voleno na jeden rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám