Hlavní obsah

Miloš Zeman bude kandidovat na prezidenta, když bude přímá volba

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana práv občanů - zemanovci chce návrat osobností do politiky, a proto bude prosazovat svého čestného předsedu Miloše Zemana na post prezidenta republiky. Ovšem pouze v případě, že bude prezident volen přímo.

Článek

„Shodli jsme se, jak politická rada, tak jako SPOZ, že budeme prosazovat Miloše Zemana na post prezidenta republiky,“ uvedl předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Expremiér Zeman uvedl, že je ochoten se podílet na přímé volbě prezidenta, nikoliv na té parlamentní.

Citoval ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), který vyjádřil přání, aby se o osobě prezidenta nerozhodovalo na „parlamentním hajzlu“. Pro účast v přímé volbě předpokládá příslušný návrh uspořádání petice na podporu kandidáta. „Nebudu samozřejmě bránit SPOZ, aby takovou petici případně zorganizovali,“ řekl Zeman, kterého stále trápí zraněný palec, a proto přišel na tiskovou konferenci SPOZ o holi.

Zeman v souvislosti s návrhem na přímou volbu prezidenta varoval před „sabotážními hlasy“, které ji chtějí shodit se stolu. Ukázal hlavně na Senát, kde podle něj napříč politickým spektrem panují obavy ze ztráty významné kompetence v podobě volby hlavy státu.

Sabotáž přímé volby by podle Zemana mohla být provedena připojením podmínek k návrhu týkajících se kompetencí nebo délky funkčního období prezidenta. „Proto jsem mnohokrát vyjádřil veřejně skepsi k tomu, že u nás přímá volba prezidenta bude,“ řekl Zeman.

Anketa

Volili byste Miloše Zemana, pokud by kandidoval na prezidenta?
ano
52,7 %
ne
47,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10217 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám