Hlavní obsah

V továrně v Chropyni je po požáru jako po bombardování

Právo, Jiří Růžička

Obrázky jako po leteckém náletu a bombardování se naskýtají hasičům a policistům, kteří zatím jako jediní mohou do blízkosti ještě stále hořící továrny na recyklaci plastů v Chropyni na Kroměřížsku.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ruiny v areálu hořící továrny v Chropyni.

Článek

V oblacích dýmu ještě vítr stále znovu podněcuje tu a tam plameny. Probleskují v rozvalinách. Pokud právě nad spáleništěm neprolétá vrtulník či neprojíždějí hasiči, vyprázdněné ulice i bývalá továrna mlčí prazvláštním tichem. Lidé z okolí továrny jsou evakuovaní. „Evakuace pokračuje. V sobotu v poledne ještě nebylo zřejmé, kdy se vrátí domů, do okolí se pořád valí hustý dým,“ řekla přímo na místě mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Jana Bartíková.

Okolí je hermeticky uzavřeno

V továrně začalo hořet hodinu po půlnoci na pátek. Až v noci na sobotu se hasičům požár podařilo lokalizovat. V sobotu nad ránem se ozvalo několik výbuchů horkých nahromaděných plynů. Začaly se propadat stropy. Tam, kde ještě v pátek vůbec nebylo možné kvůli ohni a mrakům neprůhledného černého dýmu vstoupit, se v sobotu objevují obrázky apokalypsy. Z černých spálených rozvalin trčí ojedinělé prasklé zdi, osamocené sloupy, k obloze míří pokroucené traverzy, ocelové dráty. I za vysokou zdí, která zůstala a odděluje silnici kolem podniku, žár spálil trávu a keře. Okolí továrny zůstává hermeticky uzavřeno.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Hasiči monitorují situaci v okolí továrny v dýchacích přístrojích.

„Nemůžu tomu vůbec uvěřit. Pracoval jsem tam 36 let. Nepoznávám, kde jsem. Tam, tam někde bývala kdysi jídelna,“ opírající se v bezpečné vzdálenosti o kolo důchodce Josef Velešík. „Takhle to ukazují v televizi, když je někde válka,“ dodal jeho kamarád Josef Smutný. „A lidé budou zase bez práce,“ shodli se.

„V okolí 15 kilometrů se provádějí odběry vzorků ovzduší i popílku, zatím nebyly zjištěny nebezpečné látky v koncentracích, které by byly pro lidi škodlivé,“ řekl starosta Chropyně Jaroslav Hloušek.

Voda z vrtulníku každé čtyři minuty

Pilot policejního vrtulníku Karel Krásný s kolegy v pátek provedl na hořící objekty o rozloze asi 200 metrů 138 shozů vody, vždy po 900 litrech. „Dnes pokračujeme. Do žhavých rozvalin, které se každou chvíli mohou dál řítit, se hasiči nedostanou. Shozy míříme na nejhorší ohniska požáru,“ vysvětlil Krásný. Silný vítr, který naštěstí žene zplodiny mimo hustě obydlené oblasti, komplikuje práci i pilotům a technikům hasičů při doplňování vody do vaku pod vrtulníkem. Přesto dýmající sutiny dostávají shůry dávku hasicí směsi každé čtyři minuty.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Vrtulník shazuje na hořící trosky v Chropyni 900 litrů vody každé čtyři minuty.

O příčině požáru se zatím nic neví, stejně jako dosud nikdo nepotvrdil ani nevyvrátil, zda se požár skutečně obešel bez lidských obětí. „Do objektů zatím nikdo nemůže, bylo by to neúnosné riziko,“ shrnul mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám