Hlavní obsah

Bývalý vedoucí Úřadu vlády: Za smlouvy odpovídala Vondrova sekce

Právo, Jakub Svoboda

Za výběr dodavatele audiovizuálních služeb pro předsednictví EU, přípravu smlouvy s firmou Promopro a její následné plnění byla jednoznačně odpovědná sekce řízená tehdejším místopředsedou vlády Alexandrem Vondrou (ODS). V rozhovoru pro Právo to řekl bývalý vedoucí Úřadu vlády Jan Novák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý vedoucí Úřadu vlády Jan Novák

Článek

Věci veřejné po premiérovi Petru Nečasovi (ODS) požadují, aby ukázal prstem na toho, kdo za podezřelou více než půlmiliardovou zakázku nesl hlavní odpovědnost – zda Vondra, nebo Novák, který smlouvu s Promoprem podepsal.

Kdo je za podezřelou zakázku pro firmu Promopro odpovědný – vy, nebo Alexandr Vondra?

Má vyjádření k celé věci byla od počátku jasná, korektní a v průběhu několika týdnů se ukazuje, že pravdivá. Za přípravu smlouvy, výběr dodavatele, plnění smlouvy a její obsah byla odpovědná sekce řízená panem místopředsedou vlády Vondrou.

Podílel jste se nějak na výběru Promopra, které zakázku získalo bez veřejné soutěže, či na vypracování smlouvy s touto firmou?

Dodavatele jsem nevybíral, smlouvu jsem nevyjednával, s majiteli firmy Promopro jsem nejednal, plnění smlouvy jsem nezajišťoval.

Smlouvu s Promoprem jste ale podepsal. Mohl jste to odmítnout?

Pro Alexandra Vondru jako místopředsedu vlády nebyl vytvořen samostatný úřad, některé ze smluv připravených jeho sekcí byl proto nucen formálně podepsat vedoucí Úřadu vlády. Obdobně tomu bylo například u ministryně Stehlíkové a ministra Kocába, kteří řídili sekci pro lidská práva, nebo u ministrů Svobody a Zářeckého, kteří zastávali funkci předsedy legislativní rady vlády.

Smlouvu bych teoreticky mohl odmítnout podepsat pouze v případě, pokud by návrh nesplňoval formální požadavky. Za pravdivost uvedených údajů však podle zákona a platných směrnic odpovídala sekce pana vicepremiéra. Neměl jsem důvod pochybovat o pravdivosti písemných podkladů vyhotovených jeho spolupracovníky. A také jsem nijak nemohl zasahovat do jeho ústavních kompetencí.

Jaká tedy byla vaše pozice k Vondrovým lidem?

Jako vedoucí Úřadu vlády jsem vůči podřízeným vicepremiéra Vondry vystupoval v rovině organizační ve smyslu organizačního řádu a pracovněprávní. Mou povinností tedy bylo nastavit vnitřními směrnicemi pravidla tak, aby bylo naprosto jasné, kdo je za co odpovědný a jak.

To se také stalo a tímto jsem splnil svoji povinnost. I na základě toho je teď možné i s časovým odstupem jasně určit, kdo je za přípravu smlouvy, její obsah a plnění zodpovědný.

V médiích už také zazněly hlasy, že byste kvůli své roli v této kauze možná neměl být náměstkem ředitele Národního bezpečnostního úřadu. Můžete na to reagovat?

O tom odmítám uvažovat. Věc je šetřena policií, na mnohé skutečnosti jsem v této souvislosti tázán a v žádném případě se nechci nechat ovlivnit obavou z případné ztráty zaměstnání. Na základě tehdy platných pravidel a směrnic byla věc jasně vysvětlena a ukázalo se, že nemohu být činěn odpovědným. Jiná vyjádření nebudu jako státní úředník komentovat.

Na policii jste kvůli kauze Promopro tedy již vypovídal?

Ano, vypovídal, a i nadále jsem připraven s policií plně spolupracovat. O obsahu své výpovědi ale po dohodě s policií nebudu informovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám