Hlavní obsah

Kalouskova úspěšná mystifikace vyvolala přestřelku s novinami

Přestřelku s některými novinami vyvolala mystifikace ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který oznámil, že má k dispozici tajnou nahrávku ze schůzky šéfredaktorů devíti médií. Ta se uskutečnila v sídle Mladé Fronty Dnes v Praze na Smíchově v úterý večer, tedy ještě před tím, než koalice představila svou novou dohodu na změnách v DPH.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Osm šéfredaktorů MF Dnes, Lidových novin, Hospodářských novin, Deníku, Týdne, Respektu, Blesku a Sportu a zástupce šéfredaktora Práva Robert Dengler se radili, jak čelit dopadům zvýšení DPH na ekonomiku novin.

Probírali dopis, jímž chtěli premiéra Petra Nečase a další členy vlády i parlamentu informovat o důsledcích plánovaného skoku DPH na dvacet procent. Koalice nakonec navzdory předchozím záměrům ve čtvrtek odpoledne představila jiný plán změn v DPH, který předpokládá, že tisk zůstane ve snížené sazbě. Ta se má příští rok zvednout z 10 na 14 procent. Od roku 2013 pak koalice plánuje sjednocení sazeb na 17,5 procenta. [celá zpráva]

Kalousek: Mám nahrávku ze schůzky

Den po schůzce, ve středu večer, se Kalousek telefonicky ozval šéfredaktoru MF Dnes Robertu Čásenskému s tím, že má tajně pořízenou nahrávku ze schůzky. List informaci o telefonátu zveřejnil.

Na to reagovaly některé noviny a zpravodajské servery ostrými útoky proti „fízlování“ novinářů a kvůli tomu, že Kalousek drží tajnou nahrávku, kterou se údajně snaží využít ke zpacifikování médií.

Ve čtvrtek ráno však Kalousek v prohlášení uvedl, že šlo z jeho strany jen o povedenou „mystifikaci“, neboť žádnou nahrávku nemá. Pouze prý pomocí této mystifikace z Čásenského vytáhl informace o schůzce.

Na ní přitom nebylo nic konspiračního. Zástupci médií podle Denglera mluvili o taktice, jak politikům dopady zvýšení DPH vysvětlovat a docílit změny. Mluvili i o konkrétních případech, kdy by se v případě skoku DPH tištěná média i nakladatelé knih mohli dostat do ztráty nebo propouštět.

Padaly návrhy zkoordinovat postup s knihkupci a vzájemně se informovat o schůzkách s politiky. Výslovně bylo řečeno, že by bylo vhodné – vedle dopisu – oslovit premiéra Nečase, ministra Kalouska, zástupce Věcí veřejných i ČSSD nabídkou ke schůzce u kulatého stolu a téma s nimi znovu projednat.

Taková schůzka zástupců médií se v úterý navíc nekonala poprvé. Již před lety debatovali, jak reagovat na nový tiskový zákon nebo jak čelit například tzv. náhubkovému zákonu. Vždy z toho vyšla veřejná prohlášení určená politikům, neboť vydavatelé i šéfredaktoři zastávají názor, že je ve veřejném zájmu informace, svobodu slova i konkurenci v médiích neomezovat příliš svazujícími zákony ani ekonomickými nástroji (například razantním zvýšením DPH).

„Lobby si chtěla vyvzdorovat výhodu“

„Žádnou nahrávkou nedisponuji a žádná nahrávka neexistuje (alespoň o žádné nevím). Disponoval jsem pouze kusými a neověřenými informacemi, že šéfredaktoři řady českých deníků se scházejí, aby koordinovali mohutnou mediální kampaň proti penzijní reformě, zejména pak proti sjednocování sazeb DPH, které by výrazně ovlivnilo zisk jejich vydavatelů. Abych si tuto informaci ověřil, dovolil jsem si v soukromém telefonickém rozhovoru celkem průhlednou mystifikaci vůči šéfredaktorovi MF Dnes Čásenskému,“ uvedl Kalousek.

Podle svých slov „z reakce Čásenského jsem si svoje informace nejen ověřil, ale získal i zajímavé podrobnosti z uskutečněné schůzky. To, že šéfredaktoři MF Dnes a LN v obavách před avizovaným zveřejněním nahrávky zahájili obrannou bubnovou palbu a soukromý telefonní rozhovor zveřejnili, už byl bonus, který jsem neočekával,“ dodal Kalousek.

Odmítl také slova o útoku na svobodu tisku. „V žádném případě jsem se nedopustil útoku na svobodu tisku. Je naopak na zváženou, zda skutečným útokem na svobodu tisku není řízení veřejné diskuse tak, aby byly upřednostněny zájmy vydavatelů novin, ve kterých diskuse probíhá,“ podotkl ministr financí.

Čásenský neskrýval z telefonického rozhovoru s Kalouskem rozčarování. Ministr mu prý nechtěl sdělit, jak se k údajné nahrávce dostal, tvrdil jen, že ji získal náhodou. „Jsem v naprostém šoku, nikdy v životě jsem neslyšel o tom, že by byly štěnice či videokamery nasazeny přímo v redakci novin,“ řekl Čásenský, který po telefonátu s Kalouskem obratem informoval premiéra Nečase.

Premiér: Tento způsob komunikace považuji za nešťastný

Ten ve čtvrtek po koaličním jednání novinářům řekl: „Tento způsob komunikace považuju, řečeno s panem Vančurou, za poněkud nešťastný. Nicméně obsah, důvod, zdůvodnění této mystifikace ponechávám zcela na panu ministrovi.“

Kalousek podle svých slov neměl záměr telefonát s MFD zveřejnit. „To, že to pánové zveřejnili, pokládám za správné, protože teď už to nevím jenom já, teď už všichni vědí, že se ta lobby sešla, aby se snažila vyvzdorovat si na vládě nějakou výhodu pro odvětví vydavatelství novin,“ dodal včera po koaliční schůzce.

Kalousek vysvětloval záležitost s neexistující nahrávkou i v poslaneckém klubu TOP 09 a Starostů. Poslanci této frakce vysvětlení přijali, řekl novinářům předseda klubu Petr Gazdík.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil Kalouskovo jednání vůči šéfredaktorům za „zcela nemístné a neseriózní. Takovým způsobem by nikdy ministr vlády vystupovat neměl, neboť tím ztrácí do budoucna elementární důvěryhodnost“.

Podle Sobotky však nejde o největší Kalouskovu mystifikaci. „Jeho doposud největším žertem bylo jeho opakované tvrzení, že státní rozpočet na rok 2009 skončí se schodkem 38 miliard korun. Neskončil, schodek dosáhl 224 miliard a jeho náklady platíme dodnes. Pan ministr financí zkrátka žertuje opakovaně a rád. Jen my v opozici už delší dobu bereme všechny jeho výroky s velkou rezervou,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám