Hlavní obsah

Sobotka a Gross terčem trestního oznámení kvůli prodeji OKD

Právo, jov

Někdejší premiér Stanislav Gross a ministr financí Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) se stanou terčem trestního oznámení kvůli prodeji téměř polovičního podílu v důlním gigantu OKD v září 2004. Oznámení podá v pondělí místopředsedkyně přípravného výboru Suverenity (SBB) Jana Volfová.

Článek

Jak informovalo páteční Právo, podle znaleckého posudku společnosti Ernst byla tržní hodnota téměř 46procentního státního podílu zhruba 24 miliard korun a nikoli 4,1 miliardy, které za něj nakonec zaplatila státu společnost Karbon Invest vlastněná Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou. [celá zpráva]

„Kamsi se podělo 20 miliard korun při privatizaci OKD,“ odůvodnila v pátek na setkání s novináři Volfová rozhodnutí podat trestní oznámení. „Smlouvu podepsal Bohuslav Sobotka,“ uvedla a doplnila: „Byl ministr financí a za vše ručil“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Volfová plánuje trestní oznámení na Grosse a Sobotku podat v pondělí na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně. „Podáme trestní oznámení na tyto lidi,“ konstatovala šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Seznam není konečný. Volfová zvažuje, že oznámení rozšíří i o další lidi, kteří měli s privatizací OKD co do činění, například na tehdejšího šéfa Fondu národního majetku.

Znalecký posudek má v rukou šéf Sdružení nájemníků BytyOKD.cz Roman Macháček. Ten také podává trestní oznámení, ovšem na neznámého pachatele.

Sobotka: odpovídalo to tržní ceně

Sobotka už pro páteční Právo pochybnosti kolem prodeje OKD odmítl. Částka 4,1 miliardy podle něj odpovídala tržní ceně a byla tedy v pořádku, navíc šlo prý o jediné peníze, které kdy stát za prodej OKD dostal.Vláda podle Sobotky tehdy vycházela ze znaleckého posudku, který nechal zpracovat Fond národního majetku a ten ho nijakým způsobem nezpochybňoval.

Za druhé k prodeji došlo za tržní cenu, neboť celou transakci posuzovala Evropská komise a ta konstatovala, že nedošlo k poskytnutí nepovolené veřejné podpory,“ bránil tehdejší postup vlády Sobotka. „Jestli jsou zde nyní na stole nějaké nové informace, tak je potřeba, aby se prošetřily. V roce 2004 ale takové informace na stole nebyly,“ doplnil Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám