Hlavní obsah

Heger chystá memorandum i pro sestry

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Memorandum podobné tomu, jaké si vyžádali lékařští odboráři, příští týden sepíše ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s Asociací sester. Obsahovat bude dohodu o postupném navyšování platů i posilování kompetencí nelékařských zdravotnických pracovníků.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá ministryně zdravotnictví, nynější šéfka Asociace sester Dana Jurásková (ODS) se svým nástupcem Leošem Hegerem (TOP 09)

Článek

„Do budoucna chceme rozšířit kompetence nelékařských pracovníků, s jakou mírou samostatnosti budou moci některé věci vykonávat. Například která vyšetření nebo ošetření zvládnou bez asistence lékaře, řada změn se týká i pracovníků v oblasti domácí péče,“ vysvětlil Heger.

Předběžně se zatím se sestrami dohodl na tom, že navýšení mezd v příštím roce bude vázáno na zdárný průběh reformy, tudíž se pro zařazování do vyšších tarifních tříd, což bude vyplývat z posílení kompetencí, budou muset najít prostředky výhradně uvnitř zdravotního systému.

"U dlouhodobě nemocných stačí sestra"

Šéfka Asociace sester Dana Jurásková (ODS) k tomu doplnila, že nebude-li možné najít peníze plynoucí z reformy, platy se nelékařským pracovníkům nezvednou. Zároveň ale dodala, že sestry by nebyly spokojeny s tím, že by se dále zvedaly platy lékařům a nelékařům ne.

Heger ani Jurásková neprozradili k novým kompetencím a navyšování platů mnoho konkrétního. Ministr jen nastínil, že mzdy by mohly nelékařům růst v řádu jednotek tisíců. Jurásková řekla, že dohodě o kompetencích bude předcházet diskuze s odbornými lékařskými společnostmi. Její prioritou je zvýšení kompetencí v oblasti dlouhodobé a domácí péče.

„Ošetřování u lůžek dlouhodobé péče by přešlo na všeobecnou sestru a lékař by přicházel jen v předem dohodnutém čase,“ navrhuje Jurásková.

Poznamenala rovněž, že v sanitkách jezdí často osádka bez lékaře, také proto by se měl záchranář rozhodovat bez doktora a nést za to odpovědnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám