Hlavní obsah

Odveta zhrzených sester: Lékaři už se v práci nevyspí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři sice odborovou akcí Děkujeme, odcházíme dosáhli zvýšení platů, jejich pracovní podmínky jim však okoření zdravotní sestry, které podobný růst nevybojovaly. Některé sestry nyní údajně odmítají dělat práci za lékaře jako dosud. Lépe placení lékaři ať si svou práci dělají sami, tvrdí sestry. Lékaři se na růstu platů dohodli s vládou, hrozili hromadným odchodem k 1. březnu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oficiálně je podle vedení nemocnic vše v pořádku. Podle zdrojů ČTK se však mezi lékaři a sestrami v některých nemocnicích projevuje napětí i kvůli tomu, že se lékařům zvýší od března platy o pět až osm tisíc korun. Například na jednom pracovišti intenzivní péče sestry dosud lékaře v noci k pacientům nebudily a jejich práci udělaly samy. Nyní to odmítly a lékaře v noci k pacientům důsledně budí. Když prý mají více peněz, ať i podle toho pracují.

Sestry se k vlně výpovědí nepřipojily, když ale ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil na růst platů letos dvě miliardy, Česká asociace sester požadovala díl i pro sestry a další personál. Lékařské odbory se odmítly dělit. Skupina sester na Facebooku podpořila, aby všechny peníze dostali lékaři, podobně se vyjádřily zdravotnické odbory.

Pacienti jsou podle šéfa sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka situací zmateni. V době protestů chodilo k němu do ambulance méně lidí, báli se, že také lékaři se soukromou praxí omezují péči. Když pak vláda schválila nemocničním lékařům zvýšení platů, gratulovali mu pacienti, že si polepšil. Ambulancím přitom příjmy nestoupnou.

Měkčí kampaň by neuspěla, tvrdí Engel

Někteří pacienti soudí, že forma lékařského protestu byla příliš drsná. Šéf lékařských odborů Martin Engel tvrdí, že za 21 let zkusili doktoři už všechny možnosti bez úspěchu. Kdyby nynější kampaň byla méně agresivní, ničeho by podle něj opět nedosáhli.

"Toto bylo zoufalé gesto lidí, kteří jsou již tímto systémem znechuceni. Zdravotnictví jsme nechtěli rozvrátit, ale zachránit. Kdyby ta kampaň byla méně agresivní, tak jsme tam, kde jsme byli. Nedokáži říci, že kdybychom o 10 procent ubrali, účinek by byl stejný," řekl Právu Engel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám