Hlavní obsah

Policie má právo vzít zločinci všechen majetek a použít ho na odškodnění oběti

Novinky, jim
Brno

Nejvyšší soud v pátek svým stanoviskem posílil práva obětí trestných činů na kompenzaci škody. Policie a státní zástupci mohou od nynějška u pachatele trestného činu po vznesení obvinění zajistit veškerý jeho majetek, který pak může být použit na náhradu škody. Novinkám to potvrdil mluvčí nejvyššího soudu Petr Knötig.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Tento postup bude zapsán do Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek vydávaných Nejvyšším soudem,“ uvedl mluvčí.

Stanovisko je v souladu se změnou trestního řádu z roku 2006, ale dosud nebylo toto oprávnění pro orgány činné v trestním řízení naplňováno.

Policie nebo státní zástupce bude moci po skončení trestního stíhání zajistit majetek podezřelého, takže se s ním nebude moci pohybovat, vysvětlil Knötig.

Mohou zajistit i majetek, který pachatel nabyl legálně

„Schválené stanovisko ukládá, že nelze-li zajistit finanční prostředky, které pachatel získal trestnou činností, pak je třeba zajistit jako náhradní hodnotu pro odškodnění jakýkoliv jiný majetek pachatele způsobilý k zajištění, aniž by tento majetek měl nějaký vztah ke spáchané trestné činnosti,“ uvádí v tiskovém prohlášení Nejvyšší soud.

Knötig doplnil také příklad z praxe. Jestliže pachatel podvodně vyláká od poškozeného sto tisíc korun a tyto prostředky nebudou u něj nalezeny, budou moci policisté nebo žalobce zajistit jiný majetek pachatele v dané hodnotě, který posléze poslouží k odškodnění oběti trestného činu.

Podle Knötiga to může být například obraz, auto, elektronika nebo jiný majetek pachatele, který mohl získat i dávno před tím, než spáchal trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám