Hlavní obsah

Na horský hotel s vysílačem Liberecký kraj nemá

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Libereckou dominantu – horský hotel s vysílačem Ještěd Liberecký kraj zatím nekoupí. Podle libereckého hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD) si kraj takovou investici nemůže dovolit. Kraj by na nákup potřeboval zhruba 80 miliónů korun, dalších asi 200 miliónů korun by pak bylo potřeba na jeho opravu.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ještěd

Článek

To však nyní kritizuje opozice. Upozorňuje, že ještě před třemi lety na nákup Ještědu a nezbytné opravy peníze byly. Předchozí vedení kraje totiž pouze nestihlo dokončit jednání o prodeji Ještědu s jeho vlastníkem – Českým radiokomunikacemi. Stomiliónovou částku, která byla v krajském rozpočtu ještě v roce 2008 při krajských volbách připravena, ale současné vedení Libereckého kraje nemá, rozpustilo ji předfinancování projektů na opravu silnic.

Opozice nyní vyzývá vedení kraje, aby opět zahájilo jednání s vlastníkem objektu Českými radiokomunikacemi o odkoupení objektu.

„Ke koupi nedošlo, hledání zdrojů na obnovu hotelu a vysílače se nikdo nevěnuje, zápis do seznamu UNESCO je v nedohlednu. A přitom se jedná jednoznačně o největší a nejslavnější dominantu a zároveň symbol celého kraje,“ řekl Právu bývalý krajský náměstek a nyní předseda zastupitelského klubu ODS Radim Zika.

Vyzval také vedení kraje, aby se vrátilo k jednacímu stolu s Českými radiokomunikacemi a dohodlo takový postup, který umožní zachovat hotel a vysílač na Ještědu původnímu účelu v plném rozsahu.

Osud Ještědu, který se stal stavbou století a je národní kulturní památkou, je tak nejistý. České radiokomunikace, jak už opakovaně potvrdily, zajímá především vysílač – horský hotel a samotná památka pro ně nejsou prioritami. Unikátní stavba tak začíná pomalu chátrat. Ještě před třemi lety přitom Liberecký kraj usiloval o to, aby byl Ještěd zapsán na seznam památek UNESCO. „Zařazení mezi české stavby století bylo jen logickým potvrzením mimořádné ceny objektu a velké invence autorů,“ upozornil Zika.

Jak dodal, bývalé vedení Libereckého kraje, v němž kromě ODS byla i nyní vládnoucí ČSSD, nechalo v rozpočtu nejenom peníze na nákup Ještědu, ale i na opravy. „Celou dobu jsme si byli vědomi skutečnosti, že komplexní rekonstrukce Ještědu si vyžádá nemalé finance. Aby bylo možné zapojit co nejširší spektrum zdrojů, začali jsme před téměř třemi lety jednat s Českými radiokomunikacemi o odkoupení Ještědu,“ podotkl Zika.

Na základě dohody měl kraj za Ještěd zaplatit 80 miliónů korun, což byla zůstatková cena objektu. „Kromě prostředků, které jsme vyčlenili na nákup a nezbytné opravy, jsme začali také jednat o získání dotačních prostředků z fondů Evropské unie,“ pokračoval Zika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám