Hlavní obsah

Lidovci a TOP 09 se opět spojili pod hlavičkou Evropské lidové strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejsilnější frakce europarlamentu ve čtvrtek přijala nového člena - TOP 09. Lidovci a TOP 09, která je z velké části tvořena právě bývalými členy KDU-ČSL, se tak znovu sešli pod stejnou vlajkou. Zájem TOP 09 o vstup do ELS uvítal i šéf lidovců Pavel Bělobrádek, podle něj by to mělo stranu přiblížit sociálně tržnímu hospodářskému modelu. ODS ale za to své koaliční partnery sepsula.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek na svém posledním sjezdu KDU-ČSL, nedlouho po něm založil TOP 09.

Článek

TOP 09 v současnosti svádí na tuzemské scéně boj s ODS o přední pozici na pravici. Spíše než k frakci Evropských konzervativců a reformistů, kam patří i ODS, se ale přihlásila k sociálněji orientované Evropské lidové straně (ELS).

„Jsem rád, že TOP 09 usiluje o členství v ELS, je stranou pravého středu s výrazným sociálním akcentem. Jako jednu z priorit má ELS sociálně tržní hospodářství. Členství TOP 09 v ELS by tedy mělo přiblížit politiku TOP 09 k sociálně tržnímu hospodářskému modelu,“ uvedl k tomu Bělobrádek před odjezdem do Bruselu.

Na stejné schůzi lidové frakce se kromě přijetí TOP 09 mělo jednat rovněž o způsobech důchodových reforem. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka předvídal, že ELS vyzve své členy, aby se snažili zlepšit demografickou rovnováhu a ve všech případech usilovali o mezigenerační solidaritu.

„To může být pro TOP 09 v těchto dnech velice inspirativní. Věřím, že si představitelé TOP 09 uvědomí, že současná jimi navrhovaná podoba důchodové reformy obsahující tzv. opt-out je zásadně antipopulační,“ poznamenal Jurečka.

Je dobré vědět, že TOP 09, která se doma tváří jako obhájce úspor a nízkých daní, vstupuje do strany, která naopak jednomyslně hlasuje pro navyšování rozpočtu EU.

"Jako federalisté si přejí centrálně řízenou Evropu s jedním hlavním městem a jednou vládou, tedy faktický zánik suverénní České republiky," prohlásil ve čtvrtek na adresu evropské strany europoslanec ODS Ivo Strejček.

"Je dobré vědět, že TOP 09, která se doma tváří jako obhájce úspor a nízkých daní, vstupuje do strany, která naopak jednomyslně hlasuje pro navyšování rozpočtu EU, pro zavedení nových celoevropských daní a proti jakýmkoli, byť sebemenším úsporám na straně unie," podotkl. "Evropští lidovci také podporují harmonizaci daňových, hospodářských a sociálních politik členských států," dodal.

Schwarzenberg: ELS je nám nejbližší

"Je to největší frakce. Myslím, že ty základní principy jsou nám velice blízké, ze všech těch frakcí nejblíže," řekl šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg o vstupu k lidovcům. "Že jsme více proevropští než ODS, to je známo," zareagoval na kritiku od ODS.

ELS podobně jako ostatní evropské politické partaje konají například pravidelná setkání svých lídrů před unijními summity. Schwarzenberg se tak bude moci před summity setkat třeba s prezidentem Sarkozym či kancléřkou Merkelovou a řadou dalších unijních lídrů.

Ke členství ODS v Evropské konzervativní a reformní skupině (ECR), kterou tvoří kromě ODS ještě třeba britští konzervativci či polská opoziční strana Právo a spravedlnost, Schwarzenberg poznamenal: "Tak to v životě chodí, každý si zvolí svůj spolek sám, jehož členem chce být."

Reklama

Výběr článků

Načítám