Hlavní obsah

Strana zelených podpoří do Senátu Dienstbiera z ČSSD

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana zelených (SZ) podpoří v březnových doplňovacích volbách do Senátu na Kladensku kandidáta ČSSD, pražského zastupitele Jiřího Dienstbiera. Ve středu to oznámil na tiskové konferenci soc. dem. šéf SZ Ondřej Liška.

Článek

Zelení do senátního klání nepostavili vlastního kandidáta.  „V těchto senátních volbách se Strana zelených rozhodla podpořit Jiřího Dienstbiera,“ uvedl Liška. Doplnil, že ale nejde o obecnou podporu ČSSD. Podle Lišky má Dienstbier velmi blízko k programovým prioritám SZ. Vyzdvihl také Dienstbierův postoj při vyjednávání o koalici na pražské radnici, kdy odmítal spolupráci s ODS.

Dienstbier chce kultivovat politiku

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka postoj zelených ocenil. Dienstbier pak vidí v podpoře kandidatury začátek kooperace v oblastech, kde dojde ke shodě se zelenými. „Rádi bychom kultivovali politickou scénu,“ řekl Dienstbier, který zmínil i boj proti korupci. Za zcela zásadní téma označil snahu vlády sjednotit sazby DPH. ČSSD s tímto krokem nesouhlasí.

Nejde o první případ vzájemné podpory kandidátů. Věci veřejné (VV) v úterý oznámily, že v doplňovacích volbách podpoří kandidáta TOP 09, starostu Kmetiněvsi Luďka Kvapila. Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová označila Kvapila za schopného komunálního politika, se kterým její stranu pojí například boj s korupcí.

ODS vysílá do klání kladenského primátora Dana Jiránka, komunisté starostu Drnku Zdeňka Levého, sdružení Lepší Kladno stomatologa Karla Protivu a Suverenita pak Janu Bobošíkovou.

ČSSD chce udržet většinu v Senátu

Doplňovací volby do Senátu na Kladensku se konají 18. a 19. března kvůli úmrtí prvního polistopadového ministra zahraničí a senátora za soc. dem. Jiřího Dienstbiera. Ve stejné době se v Brně koná sjezd ČSSD, na kterém bude zvoleno nové vedení největší opoziční strany.

Pro ČSSD jsou březnové doplňovací volby do horní komory klíčové. Dienstbierovým úmrtním totiž oranžoví přišli o většinu 41 z 81 mandátů v Senátu. Sobotka věří, že se soc. dem. podaří většinu v horní komoře udržet.

Reklama

Výběr článků

Načítám