Hlavní obsah

Stěhování Slovanské epopeje do Prahy vypukne v úterý

Právo, ČTK, miv, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pět srolovaných pláten z cyklu Slovanská epopej, který namaloval Alfons Mucha, bude do Prahy převezeno v úterý ráno. Jejich stěhování do Národní galerie, kde by měla být vystavena a případně zrestaurována, navrhl ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). Po dvou či třech letech, kdy by byla díla vystavena v Praze, by se mohla vrátit zpět do Moravského Krumlova.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Příprava balení Slovanské epopeje

Článek

"V této chvíli nemáme žádné zákonné argumenty, které by umožnily ponechání těchto pěti obrazů v Moravském Krumlově. Samozřejmě si přejeme, aby celá Muchova epopej u nás zůstala," uvedl v pondělí starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Ministrův návrh řešení počítá s transportem pěti pláten do Malé dvorany Národní galerie v Praze, kde budou po rozbalení případně restaurována. Poté by je následovalo zbylých patnáct pláten a po dobu dvou tří let by je mohli obdivovat lidé ve Velké dvoraně Veletržního paláce. Mezitím majitel moravskokrumlovského zámku za podpory města, kraje a státu opraví objekt tak, aby se Slovanská epopej vrátila na jih Moravy do kvalitních výstavních prostor.

Praha by pak podle scénáře uzavřela s Moravským Krumlovem novou smlouvu o zapůjčení epopeje, třeba až do doby, než hlavní město dostojí podmínce darovací smlouvy a postaví pro ni vlastní prostory.

I kdyby Praha svůj díl práce neodvedla a epopej odmítala půjčit, najde prý ministr kultury dostatek jiných atraktivních děl, aby Moravský Krumlov o pověst vyhledávaného turistického cíle nepřišel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám