Hlavní obsah

Zavedení eura v Česku si už nepřeje ani čtvrtina lidí

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda se v poslední době s ohledem na probíhající krizi eurozóny zdráhá navrhovat termíny přijetí jednotné evropské měny, která by nahradila korunu. Příznivců zavedení eura je stále méně i v řadách občanů. Zatímco ještě v roce 2006 jich byla bezmála půlka, nyní se k euru zná sotva čtvrtina.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Z lednového průzkumu agentury STEM vyplynulo, že nahradit korunu eurem si přeje jen 22 procent lidí. Úměrně s poklesem zájmu o euro se zvýšil počet zatvrzelých odpůrců eura. Více než dvě pětiny lidí deklarovaly, že by si evropskou měnu v žádném případě nepřály.

V září loňského roku si přitom vstup ČR do eurozóny přálo ještě 30 procent respondentů a v roce 2006 jich bylo dokonce 47 procent. Tehdy byl také počet radikálních odpůrců podstatně nižší.

Vývoj odpovědí na otázku, jak Češi podporují přijetí eura (v%)
Měsíc a rokUrčitě anoSpíše anoSpíše neUrčitě ne
Prosinec/0513313422
Červen/0615313321
Listopad/0616313122
Září/109213238
Leden/116163543
Zdroj: STEM

Průzkum také mapoval názor lidí na postoj premiéra Petra Nečase (ODS) k problematice přijetí eura, který odmítl se v daném volebním období otázkou přijetí eura vůbec zabývat. Podle dvou třetin obyvatel se Nečas rozhodl správně, zásadně s ním nesouhlasí desetina dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám