Hlavní obsah

Topolánek: Odpovědnost nese Vondra, výdaje se mi zdály přemrštěné

Právo, Jiří Ovčáček

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) tvrdí, že odpovědnost v kauze podezřelé smlouvy s firmou Promopro z doby předsednictví EU padá na úsek řízený Alexandrem Vondrou. Topolánek také v rozhovoru pro Právo řekl, že navyšované výdaje se mu už tehdy zdály přemrštěné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Premiér Petr Nečas tvrdí, že odpovědnost za zakázku pro firmu Promopro, která dosáhla 766 miliónů korun, nese někdejší vedoucí Úřadu vlády ČR Jan Novák. Ten ale říká, že vše bylo v kompetenci místopředsedy vlády Alexandra Vondry a jeho lidí. Co k tomuto sporu můžete sdělit jako tehdejší předseda vlády?

Za přípravu předsednictví plně odpovídal pověřený člen vlády, tedy místopředseda vlády Vondra. Jeho útvar byl odpovědný i za přípravu smluv a vyjednávání s dodavateli. Vedoucí Úřadu vlády formálně podepisoval některé smlouvy, tyto však připravil a odůvodnil útvar vedený Alexandrem Vondrou.

Je nehorázné, aby byl z případných problémů viněn bývalý vedoucí Úřadu vlády. Stejně tak nebyl chválen za nic, co se při předsednictví povedlo. Absolutně odmítám Vondrova slova, že nevěděl o smluvních vztazích a smlouvách. Jeho odpovědností bylo řádně je připravit. Stalo se zvláštním zvykem této vlády neříkat pravdu a pak se jakoby formálně omlouvat. Pevně věřím, že tento případ bude dotažen do konce.

Byl jste v době předsednictví o takové zakázce podrobněji zpraven nebo se vše dělo jen v rámci Vondrova úseku?

Vládní výbor pro evropské záležitosti byl pravidelně o výdajích na předsednictví informován a opakovaně jsme apelovali na Alexandra Vondru, aby tyto výdaje redukoval. Navyšované výdaje se mi už tehdy zdály přemrštěné. Konkrétní zakázky byly v jeho kompetenci.

Setkal jste se někdy v minulosti s informacemi o nějakém vztahu Vondry k majitelům společnosti Promopro?

Nesetkal.

Reklama

Výběr článků

Načítám