Hlavní obsah

Neziskovky a zahraniční aktivisté navrhují Kocába na Nobelovu cenu míru

Příznivci bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába sbírají podpisy a doporučení, aby se stal příštím laureátem Nobelovy ceny míru. Pokud se podaří nominační dopis odeslat do konce ledna pětičlenné komisi v Norsku, mohl by Kocáb například konkurovat Nicolasi Wintonovi, kterého doporučil komisi místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Michael Kocáb

Článek

Kocáb serveru Týden.cz, který o nominačním dopise informoval, odpověděl vyhýbavě na dotaz, kdo za takovou iniciativou stojí. „Mám ostych se o to zajímat, sám jsem na to koukal jako opařený," řekl Kocáb.

Autor doporučujícího dopisu tvrdí, že Nobelovu cenu by si Kocáb zasloužil především za své méně známé aktivity ve prospěch utlačovaných obyvatel Severního Kavkazu.

„Hlavním důvodem, nehledě pouze na jeho zásluhy v české politické historii, je jeho role v upozorňování na tragickou situaci obyvatel Severního Kavkazu a zacházení s uprchlíky z této oblasti v zemích Evropské unie," cituje Týden.cz z nominačního dopisu.

Pod dopisem jsou již podepsáni například někdejší Kocábovi podřízení z Úřadu vlády, předseda Českomoravské psychologické společnosti Jan Šturma, hudebník Klaudius Kryšpín nebo zahraniční osobnosti jako disident Viktor Fainberg, novinář a umělecký fotograf Sergej Melnikoff, předsedkyně Nadace Anny Politkovské a Asociace Židů z bývalého SSSR Victoria Poupko, Tanja Lokšina, zástupkyně ředitele moskevské pobočky organizace Human Rights Watch či ruská aktivistka Světlana Gannuškina, členka Rady prezidenta Ruské federace pro podporu občanské společnosti, instituce a lidská práva.

„Udělení Nobelovy ceny míru Kocábovi by bylo správným krokem a pomohlo by rozšířit mezi budoucí generace myšlenky, hodnoty a způsob života, které se vytvářely tvrdou prací nejlepších lidí lidstva a u kterých nyní riskujeme, že je ztratíme,“ cituje server Gannuškinu, která takto vysvětluje, proč svůj podpis k listině přidala.

Anketa

Zaslouží si podle vás Michael Kocáb Nobelovu cenu míru?
Ano
3,7 %
Ne
96,3 %
Celkem hlasovalo 16157 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám