Hlavní obsah

John jmenoval Lessyho šéfem policie

• Aktualizováno
Novinky, jim

Ministr vnitra Radek John jmenoval v pondělí novým policejním prezidentem Petra Lessyho, jehož vybrala komise složená z odborníků včetně zástupců koaličních stran.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr vnitra Radek John (VV) jmenoval do funkce šéfa policie Petra Lessyho (vlevo).

Článek

John jmenoval Lessyho šéfem policie nedlouho poté, co se setkal premiér Petr Nečas s Lessym a Johnem. Ministerský předseda uvedl, že vůči proceduře výběru má nadále výhrady, nicméně v rámci uklidnění vztahů v koalici ho nebude vetovat. [celá zpráva]

Že musí výběr policejního prezidenta posvětit i premiér, se dohodla koalice v nepsané smlouvě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr vnitra Radek John (VV) jmenoval do funkce šéfa policie Petra Lessyho (vlevo).

Výběr policejního prezidenta provázely spory mezi VV a ODS. John chtěl vybrat šéfa policie tak, aby na něj neměly vliv stranické sekretariáty. Podle ODS ale bylo obsazení komise sporné, jelikož v ní byli i budoucí podřízení policejního šéfa, a napadali i její ustanovení.

Doufám, že nebudeme terčem jakýchkoli politických spekulací. Garantuji, že policie bude apolitickou službou.

Podle Johna má Lessy za úkol zejména provést policii obtížným obdobím utahování opasků. Kromě toho má vrátit policistům důvěru veřejnosti, zajišťovat pořádek, bojovat s korupcí, organizovaným zločinem a závažnou kriminální činností a zabraňovat únikům informací z vyšetřovacích spisů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený policejní prezident Petr Lessy.

„Doufám, že nebudeme terčem jakýchkoli politických spekulací. Garantuji, že policie bude apolitickou službou. Budu se snažit zabránit excesům, jakých jsme dosud byli svědky,“ řekl po svém jmenování Lessy.

Podle něj se neslo pondělní jednání s premiérem Petrem Nečasem, které předcházelo jeho jmenování, v korektním duchu a on sám z něj má velmi dobrý dojem. „Po celou tu dobu jsem neměl pocit, že by vůči mně měl jakékoli výhrady,“ upřesnil své pocity Lessy.

John doplnil, že s Nečasem mluvil před i po setkání s Lessym. Premiér mu údajně sdělil záměr nového šéfa Nejvyššího státního zastupitelství Pavla Zemana zaznamenávat úředně každý pokus o politický tlak. Podle Johna by měla totožně postupovat i policie.

Petr Lessy (46)
Narodil se 18. srpna 1964 v Prostějově. Vystudoval práva na policejní akademii.
V minulosti byl například vedoucím územního odboru vnější služby policie ve Frýdku-Místku, náměstkem pro uniformovanou policii severomoravské policejní správy nebo šéfem severomoravské pořádkové policie. Velel řadě zásahů proti extremistům nebo fotbalovým chuligánům na severu Moravy.
Dosud působil jako náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro vnější službu. Do vnější služby spadají uniformovaní policisté; řeší přestupky a též méně závažné trestné činy. Od letošního roku patří do jeho resortu i bývalé oblastní ředitelství cizinecké policie v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám