Hlavní obsah

Zemřel první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier

Právo, Novinky, ČTK, jov, jky
Aktualizováno

V pražské vinohradské nemocnici v sobotu ve věku 73 let zemřel po delší nemoci první polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Oznámila to jeho žena Jiřina Dienstbierová. Disident a novinář Dienstbier byl nyní jako nestraník senátorem za ČSSD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jiří Dienstbier

Článek

Jiří Dienstbier se do dějin zapsal především jako první československý ministr zahraničí po listopadu 1989, za jehož působení se kácela železná opona a zemi opouštěla sovětská vojska. Později byl tři roky zvláštním zpravodajem OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii.

Jiří Dienstbier mezi prvními podepsal Chartu 77. Za činnost ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných strávil tři roky ve vězení. Po převratu se stal ministrem zahraničních věcí ČSFR a v roce 2008 byl zvolen senátorem Parlamentu České republiky.

Foto: Vít Korčák, ČTK

Archivní snímek ze 17. prosince 1989 - tehdejší ministři zahraničních věcí ČSSR a Rakouska Jiří Dienstbier (vpravo) a Alois Mock (vlevo) symbolicky přestřihují dráty na čs.-rakouských hranicích mezi Hatěmi a Kleinhaugsdorfem.

Dienstbier se narodil 20. dubna 1937 v Kladně, vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na Burgundské univerzitě v Dijonu si vysloužil titul doctor honoris causa. Začínal jako redaktor a komentátor v Československém rozhlase. Pracoval také jako zpravodaj v západní Evropě, na Dálném východě a v USA.

Nečas: byl významnou osobností české politiky

Ke smrti Dienstbiera se vyjádřil předseda vlády předsedy vlády Petr Nečas.

"Se zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí Jiřího Dienstbiera. V této chvíli chci hlavně vyjádřit účast jeho rodině. Jiří Dienstbier byl významnou osobností české politiky, a to až do současného působení na půdě Senátu. Vážím si ho za jeho občanské postoje v době totality. Po roce 1989 patřil mezi klíčové osobnosti, které formovaly československé a později české zahraniční vztahy," řekl Nečas.

Sobotka: je to smutná zpráva pro celou společnost

Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky byl Jiří Dienstbier statečný a moudrý člověk. Úmrtí politika označil za smutnou zprávu pro celou společnost.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Někdejší ministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier se po dvaceti letech vrátil na místo, kde přestřihával s Hansem-Dietrichem Genscherem zátarasy železné opony. A stejně jako tehdy dostal kousek ostnatého drátu na památku.

"Je to smutná zpráva jak pro sociální demokracii, tak i pro mě osobně. Tak, jak jsem jej měl možnost poznat v minulých letech, tak to byl velmi statečný a moudrý člověk. Myslím si, že to bude ztráta nejen pro sociální demokracii a náš senátorský klub, ale také pro celou českou společnost," řekl Sobotka na konferenci pražské ČSSD.

Havel: přišel jsem o přítele ve zlých časech

Exprezidentovi Václavu Havlovi zemřel v Jiřím Dienstbierovi přítel, který mu pomáhal v dobách věznění za komunistického režimu. "Umřel mi dávný kamarád, se kterým jsem hodně prožil," uvedl Havel. "S ním a s Václavem Bendou jsem byl svého času ve vězení a i v nejtěžších chvílích nás posiloval svou stále dobrou náladou. Po několika nedávných setkáních jsem tušil, že je nemocný. Přesto mne dnes velmi zaskočilo, že jsem zůstal z této trojice jediný."

Psal i divadelní hry

Publikoval stovky komentářů a esejů, vydal množství knih a napsal několik divadelních her. Je rovněž držitelem řady významných českých i zahraničních ocenění. Například Medaile TGM, Maltézského kříže či Medaile prezidenta Italské republiky.

Jiří Dienstbier patří mezi kritiky politiky Václava Klause a v roce 2008 se spekulovalo o jeho možné kandidatuře na hlavu státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám