Hlavní obsah

Klaus udělil milost Brožové-Polednové, ta opustila věznici

Novinky, Jaroslav Soukup, Jaroslav Šnajdr
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý udělil deset milostí. Jednou z omilostněných je i někdejší komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, která byla odsouzena na šest let za účast na justiční vraždě Milady Horákové. Prezidenta k udělení většiny milostí vedly humanitární důvody. O udělení milostí informoval mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Ludmila Brožová-Polednová mluví s novináři při odchodu z věznice ve Světlé nad Sázavou.

Článek

Brožová-Polednová opustila brány ženské věznice ve Světlé nad Sázavou krátce po 21. hodině. Ve věznici strávila téměř jeden a tři čtvrtě roku života. Domů do Plzně ji odvezli její příbuzní.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Ludmila Brožová-Polednová nasedá do auta.

V případně Brožové-Polednové přihlédl prezident k vysokému věku odsouzené, k tomu, že část trestu již vykonala, a k jejímu zdravotnímu stavu.

Brožová-Polednová byla pravomocně odsouzena v září 2008 na základě stížnosti nejvyšší státní zástupkyně, která se neztotožnila s verdiktem Vrchního soudu. Ten rozhodl, že trestný čin, za nějž byla Brožová-Polednová původně odsouzena na osm let, byl již promlčen. V březnu 2009 nastoupila bývalá prokurátorka do věznice ve Světlé nad Sázavou.

Prezident omilostnil i ženu, které prominul zbytek trestu za zabití manžela. "Přihlédl k tomu, že byla poškozeným dlouhodobě týrána a k činu došlo v afektu po jeho předchozím fyzickém útoku. V době spáchání skutku byla těhotná," uvedla prezidentská kancelář v odůvodnění milosti. Žena se po dobu čtyř let nesmí dopustit trestného činu.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Ludmila Brožová-Polednová odchází z věznice ve Světlé nad Sázavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám