Hlavní obsah

Po Drobilově poradci Knetigovi se slehla zem

Právo, Jakub Troníček

Po klíčové postavě aféry ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), tedy jeho ex-poradci Martinu Knetigovi, který údajně tlačil na zmanipulování některých zakázek a vyvedení peněz ze Státního fondu životního prostředí, se opravdu slehla zem.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Drobil (ODS)

Článek

Jak Právo zjistilo, ani policii se nepodařilo Knetiga kontaktovat, zřejmě se před ní skrývá.

„Vzhledem k tomu, že se kauza nejdříve zveřejnila v médiích, tak ani není divu,“ poznamenal k tomu Právu dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování.

Sesazený šéf fondu Libor Michálek, který diskreditující nahrávku s Drobilovým člověkem letos na podzim pořídil, už o víkendu naznačil, že Knetig zmizel v zahraničí.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek se k tomu odmítl jakkoli vyjadřovat. Uvedl pouze, že detektivové věnují případu enormní pozornost a podezření berou velmi vážně.

Policie si v současné době zve všechny aktéry skandálu k podání vysvětlení. Zatím nikoho neobvinila.

Pokud se jí nepodaří s tím, koho potřebuje vyslechnout, domluvit například telefonicky, pošle poštou na jeho adresu tzv. předvolánku. Když si ji dotyčný nevyzvedne a na služebnu se ve stanovený čas nedostaví, může si pro něj přijít hlídka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Pokud však existují indicie, že se kontaktu s policií vyhýbá záměrně, může státní zástupce vydat předběžný souhlas s jeho zadržením. V ten moment po něm policie automaticky vyhlásí pátrání, jak včera vysvětlila obecný princip mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká.

„Pokud by ho tedy jakákoli hlídka např. lustrovala, měla by právo ho zadržet,“ poznamenala Kopecká.

Příprava pletich je beztrestná

I kdyby se Knetig objevil a s policií začal spolupracovat, vůbec není jisté, že by mohl být teoreticky z něčeho obviněn.

Detektivové z protikorupčního útvaru totiž šetření zahájili s podezřením na trestný čin pletichy při veřejné soutěži, za který sice hrozí až osm let vězení, ale až v případě jeho dokonání. Trestnost pouhé přípravy tohoto činu ze zákona vypadla.

„Nový trestní zákoník platný od nového roku je postavený na jiných principech než ten předchozí a u některých hospodářských trestných činů včetně pletichy při veřejné soutěži trestnost zrušil,“ potvrdila šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

Detektivové si na tuto změnu již dříve stěžovali s tím, že komplikuje boj proti závažné hospodářské kriminalitě.

Veškeré informace k možným podezřením na spáchání některého z trestných činů konkrétními účastníky korupční kauzy spojené se Státním fondem životního prostředí si již podle svého vyjádření od podřízených vyžádala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Po jejich vyhodnocení chce se svými závěry seznámit v nejbližším možném termínu veřejnost. Vesecká končí ve funkci šéfky žalobců ke konci roku, od ledna ji nahradí Pavel Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám