Hlavní obsah

John vyjmenoval Klausovi 19 důvodů pro odvolání Martinů

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Radek John (VV) dorazil v pátek dopoledne na Pražský hrad, aby s prezidentem Václavem Klausem projednal budoucnost policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Prezidenta seznámil s 19 důvody, kvůli kterým vyzval Martinů k rezignaci. Klaus se šéfem policie hovořil ve středu.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Prezident Václav Klaus přijal místopředsedu vlády a ministra vnitra Radka Johna (vpravo).

Článek

"Asi tušíte, o čem budeme hovořit, i když to nebude tak zúžené, jak očekáváte," řekl prezident Klaus při přijetí ministra Johna. S ministrem chtěl hovořit i o jeho dosavadním působení v úřadu.

John uvedl, že o schůzku s Klausem požádal sám, aby prezidenta seznámil s řadou konkrétních bodů, které jej vedly k výzvě k rezignaci policejního prezidenta. Tyto informace ale podle ministra nepatří do médií. Celkem prý John vyjmenoval 19 takových důvodů. Hlavu státu informoval o desítkách konkrétních kauz, které podle něj vyžadují změnu ve vedení policie, řekl John. Klaus si během schůzky některé jeho argumenty i zapisoval, John proto věří, že chápe jeho pozici.

Bude těžké najít nástupce

Ministr vnitra a předseda VV připomenul, že výměna policejního prezidenta byla už v létě tématem jednání koalice. Nejde tedy podle něj o nic nového. Vzhledem k tomu, že všechny vládní strany měly v programu boj s korupcí a 10. prosince by se vláda měla zabývat protikorupční strategií, byl by podle Johna dobrý signál, kdyby přišel nový policejní prezident. "Hlavní problém ale bude nástupce," poznamenal John. Dodal, že nechce, aby kvůli tomu vznikl v koalici konflikt.

Martinů by se podle Johna mohl uplatnit i jinde než v čele policie. Byl by podle něho například výborným ředitelem unijní policejní organizace Europol, nebo by mohl působit v diplomatických službách.

John novinářům řekl, že s Klausem nehovořil pouze o policejním prezidentovi, řešili prý obecně personální situaci v policejním sboru a zabývali se také tím, jak početnou policii Česko potřebuje.

Záleží i na Nečasovi

John v týdnu svou výzvu Martinů k odchodu z funkce zdůvodnil údajně neutěšenou situací v policii. Ministr nemůže policejního prezidenta odvolat. Po páteční schůzce John uvedl, že osud policejního prezidenta bude záviset i na premiérovi

Martinů novinářům po schůzce s prezidentem řekl, že Johnovu výzvu k odchodu musí brát velmi vážně, mimo jiné proto, že zpochybňování jeho pozice má vliv i na bezpečnostní situaci v zemi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám