Hlavní obsah

Nový šéf lidovců: dobytků a sviní v politice se nebojím

Právo, Oldřich Danda
Žďár nad Sázavou
Aktualizováno

Novým šéfem lidovců se stal třiatřicetiletý veterinář a tajemník KDU-ČSL na Pardubicku Pavel Bělobrádek. Na sjezdu lidovců ve Ždáru nad Sázavou byl zvolen už v prvním kole, když dostal 280 z celkem 425 hlasů. Při grilování kandidátů na sebe prozradil, že pochází z řeznické rodiny a že sice trpí roztroušenou sklerózou, ale jeho stav je prý stabilizovaný.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nový šéf lidovců Pavel Bělobrádek na sobotním sjezdu.

Článek

Síly s ním změřila úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová (84 hlasů), exposlanec Ludvík Hovorka (41) a dlouholetý člen KDU-ČSL Jaroslav Orel (20) z Prahy. Podle některých delegátů Šojdrová vše pozkazila, když stáhla svou podporu Bělobrádkovi poté, co odmítl odpovědět na otázku, koho by si přál ve vedení. Šojdrová působila rozhozeně, podle některých ji zasáhlo, že Hovorka, který je jako Šojdrová ze Zlínska, nečekaně přijal kandidaturu z pléna.

Volbu předsedy netradičně předcházelo grilování kandidátů na dotazy delegátů. Emocemi nabitou chvilku přinesl dotaz na vážnou chorobu Pavla Bělobrádka. Tomu se podařilo nekorektní dotaz obrátit ve vlastní prospěch. Po jeho odpovědi následoval dlouhý potlesk.

Svůj stav konzultoval s lékařem

Bělobrádek trpí roztroušenou sklerózou. Deset let je podle svých slov plně stabilizován. „Kdybych to nekonzultoval se svým lékařem, tak bych tady nestál,“ uvedl Bělobrádek. Dodal, že vlastní zkušenost ho vede k přesvědčení, že musí bránit hendikepované. „Budeme stát za lidmi, kteří berou příspěvky, ne proto, že by byli líní, ale že neměli štěstí," poznamenal Bělobrádek.

Bělobrádek také prozradil, že je původem z řeznické rodiny a jako veterinář pracoval na jatkách. „Za ty roky mi prošla rukama spousta dobytka i sviní a věřte mi, že si s nimi poradím, i když se s nimi potkám ve vrcholné politice,“ uvedl Bělobrádek. Podle něj „chybí nesocialistická alternativa liberální bezohlednosti".

„Nedělá nám problém se uskromnit, ale tíha škrtů nesmí dopadnout na ty, kteří se nemohou bránit, na zdravotně postižené a děti,“ řekl Bělobrádek.

Velký potlesk sklidil, když mluvil o tom, že je nepřípustné, aby byl schválen zákon, který dovolí adopci homosexuálním párům. „Zeptám se křesťanů v jiných stranách jako je Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Bohuslav Sobotka, zda skutečně chtějí, aby definice manželství byla změněna ze svazku muže a ženy na svazek dvou osob. Zda chtějí, aby adopce dětí byly umožněny i osobám stejného pohlaví,“ dodal Bělobrádek. Finanční problémy strany (dluží 46 miliónů korun) bude chtít řešit zvýšením členských příspěvků.

Politický traktorista Hovorka

Bývalý poslanec Ludvík Hovorka pobavil delegáty komickým označením sama sebe: „Uznávám, že jsem jen politický traktorista, ale slibuji vám, že nic nezorám.“ Kritizoval bývalé vedení jako nedůvěryhodné, bezduchou kampaň a lehkomyslnou půjčku, která je zadlužila na řadu let. Podle Hovorky by jim slušela opozice i poté, co se znovu dostanou do Sněmovny.

„Opoziční roli jsme potřebovali jako sůl, neponeseme odpovědnost za rozhodnutí dnešní vlády a naši lidé nejsou závislí na vysokých platech z funkcí,“ uvedl Hovorka.

Další exposlanec Jaroslav Orel tepal současnou vládu. „Vláda pod pláštíkem úspor přerozděluje státní příjmy vysokopříjmovým skupinám na úkor nízko a středně příjmových,“ uvedl Orel.

Šojdrová moc potlesku nesklidila 

Šojdrová se ve svém projevu před volbou dotkla i citlivého místa, kterým je oslabování podpory hlavně v českých krajích: „Morava potřebuje Čechy.“ Moc potlesku ale nesklidila.

V předvolebním projevu se pustila i do Bělobrádka. Podle ní nemá ještě zkušenosti, aby se mohl kompetentně rozhodovat v krizových momentech. „Voliči nám další přehmat ve volbě předsedy již neodpustí,“ uvedla Šojdrová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslankyně Michaela Šojdrová na vsetínském sjezdu

Po volbě předsedy začali lidovci volit další členy nového vedení. Prvním místopředsedou KDU-ČSL se stal radní pardubického kraje Petr Šilar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám