Hlavní obsah

Studenti se bojí maturit, zvolili si lehčí verze

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina studentů chce skládat státní maturity v lehčí verzi. Vystrašily je špatné výsledky říjnové generálky, kdy třetina z nich propadla. Potvrdili to oslovení ředitelé škol, kterým do pondělí museli maturanti odevzdat závazné přihlášky k jarním ostrým státním zkouškám dospělosti.

Foto: Martin Polák, Právo

Článek

Důvodem pro volbu jednoduchým verzí testů je i fakt, že zkoušky zatím neslouží jako vstupenka na vysoké školy. Uznávat je bude totiž jen Fakulta informačních technologií ČVUT. Ta navíc bude přijímat jen ty studenty, kteří se prokážou těžší maturitou z matematiky, již složili nejméně na 70 procent. [celá zpráva]

Jak se ke státním maturitám postaví ostatní VŠ, není přitom vůbec jasné. „Není dáno, jaký je mezi dvěma úrovněmi obtížnosti vztah. Je lepší ten, kdo udělá těžší úroveň na 50 procent, anebo ten, kdo udělá lehčí test na 70 procent? Argument, že maturity budou vodítko pro přijímání na vysoké školy, tak definitivně padl,“ řekl Právu třeba Arnošt Veselý, vedoucí Katedry veřejné a sociální politiky FSV UK.

Paradoxní je, že zásadní diskuse o uznávání maturit při přijímačkách začala ze strany ministerstva probíhat až nyní – po čtrnácti letech příprav. Přitom podle už v roce 1997 ministerstvo veřejně oznámilo, že nová maturita by měla být vstupenkou na VŠ.

Také gymnazisté sázejí na jistotu

I z této příčiny dokonce i gymnazisté raději volí základní variantu testů, tu těžší ze stejných předmětů chtějí zkusit leda v nepovinné části jednotných zkoušek. „V povinné části maturit si volí základní verzi a v nepovinné části tu těžší,“ potvrdila ČTK zástupkyně ředitele hlučínského Gymnázia Josefa Kainara.

Stejně hovořil i ředitel prestižního pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička. Ačkoliv generálku dělali jeho studenti v těžší verzi, nyní si prý volí také snazší testy a náročnější variantu až v rámci nepovinných zkoušek. Pokud by nepovinné zkoušky nezvládli, nic se neděje, počítá se jim výsledek ze snazší verze.

Kritici státních maturit přitom novým zkouškám vyčítali i to, že kvůli nim poklesne úroveň gymnázií, když si jejich studenti budou moci zvolit stejnou maturitu jako třeba krejčová s maturitní nástavbou.

Výjimka jen letos

Testy v základní verzi obtížnosti budou dělat i všichni studenti Soukromé obchodní akademie Podnikatel v Karlových Varech. „Nakonec si to vybrali, protože nevidí žádný důvod k té těžší verzi,“ uvedla ředitelka školy Kateřina Lamiová.

Možnost zvolit si tytéž předměty v těžší a lehčí verzi budou mít jen letošní maturanti. Ti další už ne. „To je přechodné opatření jen pro letošek, kdy je zkouška poprvé,“ uvedl pro Právo mluvčí školství Václav Koukolíček. Vyplývá to z ministerské vyhlášky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám