Hlavní obsah

ČSSD musí splatit 130 miliónů, přiznal odcházející ústřední tajemník

Právo, Jiří Ovčáček

Soc. dem. musí postupně splácet kontokorentní úvěr 180 miliónů korun od družstevní záložny FIO. V říjnu strana vrátila 50 miliónů, zbývá uhradit postupně 130 miliónů. ČSSD zároveň spoří, zmrazila zaměstnancům mzdy. K poslednímu září Lidový dům vykázal finanční ztrátu zhruba 51 miliónů korun. Fakta uvedl v rezignačním dopise ústřední tajemník soc. dem. Jiří Havlíček.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Odcházející ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček

Článek

„Celkový úvěrový rámec činil 180 miliónů Kč, v říjnu tohoto roku bylo vráceno 50 miliónů a 65 miliónů bude vráceno na přelomu listopadu a prosince po obdržení dotace ze státního rozpočtu na 2. pololetí 2010. Zbývající část úvěru ve výši 65 miliónů Kč plus úroky, bude splacena v následujících 2-3 letech. Pro rok 2011 je navrženo splatit částku 36 miliónů Kč,“ informoval v sobotu Havlíček členy ústředního výkonného výboru oranžových v dopise.

Úvěr od záložny FIO byl ale sjednán jen do konce roku 2010, kdy se podle Havlíčka předpokládalo jeho úplné splacení z dotace ze státního rozpočtu za odevzdané hlasy ve volbách do Sněmovny. Nelichotivý výsledek soc. dem. ale udělal čáru přes rozpočet. Strana to nyní musí řešit.

„Připravujeme ve spolupráci s Hospodářskou radou ČSSD a právníky dodatky k příslušným smlouvám, které umožní splácení úvěru až do konce roku 2012 nebo 2013,“ představil Havlíček plán na řešení problému se splácením úvěru.

Pokud jde o hospodaření ČSSD, k poslednímu září byla ve ztrátě zhruba 51 miliónů. „Celkové výdaje k 30. 9. 2010 dosáhly úrovně 330,745 miliónu Kč a celkové příjmy pak 279,486 miliónu Kč,“ napsal Havlíček.

Jedna z budov Lidového domu je zastavena

V souvislosti s financemi soc. dem. se v uplynulých měsících hovořilo o tom, že skutečný dluh strany dosahuje stovek miliónů korun. A také o tom, že je zastaveno sídlo strany, pražský Lidový dům. To Havlíček odmítá jako nepravdivé pomluvy. Přiznává ale, že jedna z budov v areálu Lidového domu je skutečně zastavena.

„Výše uvedený úvěr je zajištěn pouze jedním z objektů v celém areálu, který navíc ČSSD dlouhodobě nevyužívá (tzv. Lannův palác),“ napsal Havlíček. Dodal přitom, že se splacení úvěru by mělo proběhnout hladce, protože ČSSD dostává ročně od státu jako příspěvek za mandáty poslanců, senátorů a zastupitelů téměř 161 miliónů korun.

ČSSD přitom podle Havlíčka začala šetřit. Úspora do konce roku dosáhne sedm miliónů, do konce toho příštího 30 miliónů. „Součástí plánu je také zmrazení mezd zaměstnanců na nejbližší dva roku a nevyplácení 13. platu od příštího roku,“ uvedl Havlíček.

Končící ústřední tajemník uvádí i celkové náklady na kampaň pro květnové volby do Sněmovny. Dosáhly 183,956 miliónu korun. Podle Havlíčka byly dodrženy výdajové rámce dané vedením ČSSD. Za podzimní senátní a komunální volby bylo dle listu vynaloženo k poslednímu září 22,824 miliónu korun.

Havlíček v dopise také informuje o datu své rezignace na funkci ústředního tajemníka ČSSD. Skončí k 30. listopadu. K tomuto kroku dle svých slov rozhodl už po květnových volbách do Sněmovny. „Odložil jsem jej až za letošní podzimní volby s tím, že chci pomoci vedení soc. dem. stabilizovat složitou finanční situaci strany a přispět svými zkušenostmi k přípravě předvolební kampaně,“ vysvětlil.

Hlavním důvodem ale podle Havlíčka je, že se chce plně věnovat pozici místostarosty středočeské Čáslavi, kde byl v komunálních volbách zvolen do zastupitelstva. Zveřejnění údajů o financích ČSSD v dopise Havlíček odůvodňuje tím, že chtěl při příležitosti odchodu seznámit členy ČSSD se „základními skutečnostmi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám