Hlavní obsah

Spolupráci s ODS si neumím představit, řekl Dientsbier mladší

Právo, Jiří Ovčáček

Pražský volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší řekl v rozhovoru pro sobotní Právo, že si neumí představit spolupráci s ODS na pražském magistrátu v tom složení, v jakém nyní je.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Dienstbier mladší

Článek

Byl jste hodně překvapen volebním výsledkem ČSSD v Praze, kdy vám někteří škarohlídi předpovídali zisk pouhých osmi procent a místo toho jste utržili bezmála 18 procent?

Výsledek byl příjemný. Nebylo to samozřejmě vítězství, ale bylo to významné vylepšení našich předchozích výsledků. Získali jsme zajímavý počet mandátů v zastupitelstvu hlavního města i městských částech.

Vstoupil jste do vysoké pražské politiky, podílíte se na vyjednávání. Jak jste se s touto novou rolí sžil?

Vyjednávání se neliší od různých jiných jednání, která jsem v minulosti absolvoval, ať už politických nebo nepolitických. Je nějaké téma, o kterém se bavíte a snažíte se dostat k závěru. Takže tam samozřejmě žádné velké překvapení není. Ale trošku rozdíl je v tom, že jsou samozřejmě různé tlaky. Není to jednoduché, musíte se vypořádat s celou řadou různých okolností.

Objevily se v souvislosti s vyjednáváním o koalici v Praze pokusy o nějaký tlak ze strany vlivových podnikatelských skupin?

Že by za mnou chodili nějací lobbisté nebo zákulisní hráči a snažili se mě přesvědčit, že mám vést vyjednávání nějakým směrem, tak to se nestalo.

Je už nějaký posun ve vyjednávání o koalici na pražské radnici?

Má to samozřejmě matematickou rovinu, kdy teoreticky jsou možné tři varianty. ODS s TOP 09 a nebo my s jednou z těchto stran. Každá z těch tří variant má většinu v zastupitelstvu. Jednání vedeme s oběma potenciálními partnery jak s ODS, tak s TOP 09. Zatím jsme ve fázi srovnávání programů, hledání průniků, míst, kde se střetáváme, rozcházíme. Diskutujeme o tom, jestli je možné tyto rozdíly nějakým způsobem překonat. A tam si myslím, že s oběma partnery je možné dosáhnout nějakého rozumného kompromisu, aniž bych chtěl předjímat, jestli se nám to nakonec podaří nebo ne. Celou dobu ale říkám, že jednání má druhý rozměr.

Co konkrétně myslíte?

Teď nechci říkat vyloženě osobní, ale že shoda musí být nejenom na programu, že to musí být i slušné, důstojné a transparentní řešení z hlediska řízení hlavního města do budoucna, pro toto volební období. Tady mám zcela konzistentní postoj.

Už na naší pražské krajské konferenci, kde jsem byl zvolen lídrem, jsem před volbou ve svém vystoupení řekl, že si neumím představit spolupráci s ODS v tom složení, v jakém je. Dokonce jsem tam řekl, že by ODS měla odejít do opozice. Mluvil jsem už tam o potřebě vypořádat se s tzv. kmotry, s těmi vlivovými skupinami, které ovlivňují rozhodování města.

Toto stanovisko jsem držel konzistentně po celou dobu volební kampaně a držím ho samozřejmě i po volbách. Pokud někdo spoléhal na to, že jsou to slova, která se říkají a dělat se bude něco jiného, tak pak mě pravděpodobně neznal. Protože podle těchto slov se hodlám chovat nadále. Pro mě je naprosto zásadní, že jestli jsem něco říkal lidem před volbami, abych se podle těchto slov choval i po nich. A nehodlám na svých slovech nic měnit.

Na jak velký odpor jste s tímto svým názorem po volbách narazil ve vlastní straně?

Samozřejmě názory na možné koalice jsou různé. U některých lidí převládá důraz na programovou oblast. Říkají, že koalice by se měly uzavírat s tím, s kým budeme schopni vyjednat maximum ze svého programu. Já mnohem více zdůrazňuji stránku slušnosti a otevřenosti. Podle mého názoru, pokud bychom nedodrželi slovo dané občanům Prahy, že změníme poměry na radnici, tak bychom se před Pražany zdiskreditovali a znevěrohodnili se na dlouhá léta dopředu. Což vidím právě v koalici s ODS. Slova nejsou jenom fráze, na které se má zapomenout. Politici by se měli podle svých slov chovat nejenom před volbami, ale po celé volební období.

Celý rozhovor je otištěn v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám