Hlavní obsah

VV podpoří zelené v jejich stížnosti proti rozdělení Prahy na sedm obvodů

Právo, Jan Rovenský
Praha

Věci veřejné napadnou rozdělení volebních obvodů v Praze u soudu. Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová potvrdila Právu informaci ČTK, že se její strana připojí ke Straně zelených v jejich stížnosti. Obě strany jsou přesvědčeny, že dříve na magistrátu vládnoucí ODS rozdělila Prahu na sedm obvodů účelově, aby tak ztížila malým stranám zisk mandátů.

Foto: René Volfík, ČTK

Představitelé Věcí veřejných: v popředí šéf strany Radek John, za ním volební manažer Vít Bárta a místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová

Článek

„Rozhodli jsme se k žalobě připojit, protože si myslíme, že by se o tom měla vést diskuze. Později by se to mělo řešit legislativou, která by zabránila tomuto volebnímu inženýrství,“ sdělila Právu Klasnová.

Pražská ODS před volbami rozdělila Prahu na sedm obvodů, proti tomu však již dříve protestovaly ostatní strany včetně ČSSD s tím, že k tomu není důvod. Občanští demokraté se tak prý pouze snažili zabránit menším stranám získat své zastupitele na magistrátu.

Obě žalující strany ve volbách překonaly pětiprocentní hranici, přesto na ně mandát nevyšel. VV získaly v pražských volbách kolem 5,6 procent, zelení v koalici s SNK-ED ještě o něco více.

Reklama

Výběr článků

Načítám