Hlavní obsah

První volební den skončil, svůj lístek do urny vhodila necelá třetina voličů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, luk, ada

V pátek ve 22 hodin se v České republice po prvním volebním dni uzavřely volební místnosti. Občané v komunálních volbách až do soboty budou rozhodovat tom, kdo po příští čtyři roky povede jejich obec. Souběžně probíhají i doplňovací volby do třetiny Senátu. Podle odhadů volebních komisařů v pátek odvolila necelá třetina voličů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Tůma (TOP 09) dorazil do volební místnosti v Praze 6 s potomky

Článek

Celková účast by měla být podle odhadů o něco málo nižší než při minulých komunálkách. Tradičně bývá u komunálních voleb nižší účast než u sněmovních, nejméně lidé volí při senátních volbách.

V sobotu budou otevřeny volební místnosti od 8:00 do 14:00. Podle plánu ve druhý volební den by měli přijít vhodit svůj hlasovací lístek do uren premiér Petr Nečas nebo arcibiskup Dominik Duka.

Podle odhadů mluvčího Prahy 5 Radovana Myslíka, by v této městské části mohlo v sobotu volit 10-15 voličů. Nejvíce voličů přišlo, co se týče hlavního města, patrně v Praze 4, a to asi 30 procent.

Jiný kraj, jiná účast

Ve Středočeském kraji do 20:00 přišlo volit do 30 procent lidí. Těsně pod touto hranicí byli v Kutné Hoře, naopak v Kladně přišlo hlasovat kolem 22 procent voličů. Totéž platilo pro Ústí nad Labem. Na Karlovarsku se účast pohybovala mezi 16 až 24 procenty, vyšší byla v menších městech. Podobné to bylo i v Libereckém kraji, kde naopak v povodní postižených Heřmanicích odvolily dvě pětiny voličů. Jinde naopak jen kolem 12 procent.

Na Vysočině se volební účast pohybuje v širokém spektru od deseti do 30 procent, k této hranici se vyšplhala i na některých místech Plzeňského kraje nebo na východě Čech. V jižních Čechách přišlo na venkově volit v průměru přes 30 procent lidí, v krajském městě ale jen pětina. Nad 20 procent lidí přišlo hlasovat v Olomouckém kraji, na jižní Moravě ale účast místy přesáhla třetinu.

Ve Zlínském kraji se k urnám dostavila asi čtvrtina voličů, což platilo i pro samotný Zlín. Ve Vsetíně odvolilo podle odhadů od 17 do 32 procent, v Uherském Hradišti hlásili 28 procent. V Moravskoslezském kraji se účast podle informací ČTK okolo 21:00 pohybovala do 30 procent, ve velkých městech byla nižší. V Karviné se pohybovala nad 17 procenty, v Havířově kolem 19 procent a v Ostravě byla přibližně čtvrtinová.

Velký zájem o volby neprojevili ani lidé v Kunějovicích na Plzeňsku, kde si zastupitelstvo volí letos už potřetí. První jarní volby kvůli úmrtí starosty se tam musely opakovat pro chybu na volebních lístcích. Ze 108 voličů tam v pátek do večera přišla necelá pětina.

Do zastupitelstev na různých úrovních kandiduje přes 226 000 lidí, kteří usilují o více než 63 tisíc křesel.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) odevzdal 15. října na základní škole v Sázavské ulici v Praze 2 své hlasy v komunálních volbách a prvním kole voleb do třetiny Senátu. Volit přišel se svou dcerou a vnučkou.

Doplňovací volby do Senátu pak rozhodnou, zda si v něm udrží dosavadní většinu pravice, či zda se horní komora parlamentu stane levicovou protiváhou Sněmovně. O 27 křesel v Senátu bojuje 227 kandidátů.

Volby začaly, Tůma odevzdal hlas v Praze 6Video: ČTK

"Celkově je důležité, aby lidé řekli ne současné vládní koalici. Jejich připravované reformy jsou nespravedlivé, škrty chybné a volby jsou příležitostí k tomu říci této politice vlády jasné ne. Vítězství voleb sociální demokracie bude čitelný vzkaz vládě Petra Nečase. Výsledek ve volbách i v Senátu může vyznít ve prospěch sociální demokracie,“ uvedl úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka při volbě ve svém rodišti ve Slavkově.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka volil ve Slavkově

Většina politiků bude jako obvykle volit už v pátek. Hned po 14. hodině odvolil kandidát pražské ODS na primátora Bohuslav Svoboda na Základní škole Sázavská v Praze 2. "Věřím ve vítězství, i když to bude asi těsné," řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus ve volební místnosti

Kandidát soc. dem. na primátora Jiří Dienstbier mladší chce měnit poměry v Praze. „Doufám, že budeme mít tak dobrý výsledek, abychom mohli reálně měnit poměry, které v současné době v Praze panují. Je třeba zásadně změnit korupční prostředí, je třeba ho zásadně vymést a nastavit pravidla tak, aby vše v Praze probíhalo korektně,“ řekl Dienstbier poté, co v pátek odvolil kolem 16. hodiny v pražské ZŠ v Belgické ulici. Doprovodila ho manželka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier mladší u volební urny

Výsledky voleb budou oficiálně vyhlášeny v úterý 19. října po schválení Státní volební komisí.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

První dvě voličky ve volební místnosti v Mateřské škole ve Fibichově ulici v Karlových Varech - Staré Roli.

Jak správně volit
Termín voleb: v pátek byly volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14. Výsledky by měly být známy v sobotu večer, nejpozději v neděli nad ránem.
Výběr strany: v komunálních volbách lze zaškrtnout kolonku pouze u jedné strany. V případě označení dvou či více subjektů by hlas neplatil.
Výběr kandidátů: pokud lidé vybírají jednotlivé kandidáty, mohou jich zakřížkovat maximálně tolik, kolik je členů daného zastupitelstva. V opačném případě by lístek opět nebyl platný.
Výběr strany i kandidátů: při kombinované formě hlasování – tedy označení strany a k tomu kandidátů z jiných uskupení, opět musí volič brát ohled na maximální počet svých hlasů podle počtu hlasů zastupitelstva.
Umístění lístku: lístek musí být u komunálních voleb v šedé úřední obálce a nesmí být přetržený či znehodnocený tak, že by nebylo možné přečíst potřebné údaje.
Senátní volby: volič do žluté obálky dá pouze lístek svého favorita, nic nezaškrtává ani nekroužkuje.
Prokázání totožnosti: svůj hlas může občan vhodit teprve poté, co se prokáže platným občanským průkazem nebo cestovním pasem.
Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman přichází za doprovodu manželky do volební místnosti

Bývalý šéf ČSSD a nedávno i SPOZ volil krátce po 14:00 v pražských Stodůlkách. Jasných předpovědí výsledků se prognostik zdržel, ačkoli Klaus od něj "amatérskou prognózu" očekával. [celá zpráva]

John by bral za úspěch 60procentní účast

V Praze odvolil také Radek John. Krátce před tím prý objel několik volebních místností, kde zjistil, že volební účast za první hodinu není zatím vysoká. Za úspěch by považoval 60 procent.

Foto: Dospiva Jakub, ČTK

Vymýtit dinosaury je cílem Věcí veřejných a jejich předsedy Radka Johna, který se ve volební místnosti dokonce s jedním setkal.

John se odmítl jakkoli vyjádřit k případnému zisku jeho strany, jelikož je současně šéfem volební komise, takže jakákoli politická prohlášení si nemůže dovolit.

„Víte, jak na to?“ zeptá se žertem ministra členka volební komise. „Jojo, učil jsem se to,“ říká John. U členů volební komise se pak dotazoval, zda lidé rozumí poměrně složitému volebnímu systému pro komunální volby.

Foto: Jan Trojan, Právo

Většinou mladší členové volební komise v Kotlářské ulici se bavili, jak hejtman Michal Hašek s úsměvem pózoval fotografovi.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) přišel do volební místnosti v brněnské Základní škole Kotlářská až v podvečerních hodinách, v doprovodu manželky a dcerky. Jindy přichází k volební urně mezi prvními, v pátek ho však zdržely povinnosti, před hodonínskou nemocnicí se zúčastnil slavnostního odhalení sochy T. G. Masaryka.

„Byl to velmi krásný akt, zúčastnily se stovky lidí,“ řekl Právu. Na přímou otázku Hašek odpověděl, že volí svoji politickou stranu, v komunálních volbách prý nedal žádný hlas kandidátovi odjinud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám