Hlavní obsah

Očistu plzeňských práv má dokončit nový děkan Růžička

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Novým děkanem plzeňské právnické fakulty, která se vzpamatovává z řady skandálů, se stal profesor fakulty Květoslav Růžička. Dosavadní první proděkan Karel Eliáš, kterého prosazoval bývalý děkan a nynější ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, neuspěl.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Květoslav Růžička při svém předvolebním projevu na plzeňských právech.

Článek

Při středeční tajné volbě získal Růžička od osmnáctičlenného akademického senátu fakulty celkem 12 hlasů, tedy potřebnou nadpoloviční většinu. Eliášovi dalo hlas jen pět členů senátu. Kormidlo převezme Růžička 1. listopadu poté, co ho jmenuje rektor Západočeské univerzity.

Hrádela to zabalil

O post děkana měli zájem ještě další čtyři kandidáti - učitelé Tomáš Louda, Přemysl Raban, Lukáš Valeš a také pražský advokát Karol Hrádela, který už loni v listopadu neúspěšně kandidoval proti Jiřímu Pospíšilovi.

„Je třeba zastavit pokles právnické fakulty, když bude znevážena, bude znevážen celý náš stav,“ uvedl ve středu Hrádela, který si postěžoval, že na webu fakulty byl pozdě zveřejněn jeho volební program.

Těsně před vlastní volbou však svoji kandidaturu stáhl s tím, že podporuje Květoslava Růžičku. Na kandidaturu předem rezignoval i Valeš. Louda nezískal žádný hlas, Raban jeden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám