Hlavní obsah

Béma si kvůli Opencard zve protikorupční policie

praha

Protikorupční policie pozvala pražského primátora Pavla Béma (ODS), jeho dva náměstky Rudolfa Blažka a Milana Richtera a také šéfa úřadu hlavního města Martina Trnku k výslechu kvůli vyšetřování projektu pražské karty Opencard. Uvedl to v úterý server Lidovky.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Pavel Bém

Článek

Lidovým novinám to pod příslibem anonymity potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z magistrátu a jeden z policie. Podle serveru byl u výslechu zatím pouze Trnka, ostatní pozvánku k podání vysvětlení odmítli s poukazem na finiš předvolební kampaně.

Například Blažek měl detektivy původně navštívit toto úterý, kvůli zaneprázdněnosti se však omluvil. Ani jeden z předvolaných politiků se k detailům kauzy nechtěl příliš vyjadřovat. Primátor Bém dokonce popřel, že by měl jít kvůli Opencard vypovídat na policii. "Mohu to pouze vyvrátit," odepsal LN v SMS zprávě. Podle interního policejního dokumentu má však právě Bém policii příští týden v úterý podat "vysvětlení za účelem zúčtování a účetní osnovy magistrátu ve věci Opencard".

Sdílnější o detailech naplánovaných výslechů nebylo ani dozorující státní zastupitelství. "Věc je stále ve fázi prověřování, nebudeme zatím zveřejňovat žádné podrobnosti," uvedla pouze mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

Ryšlinková: V kauze Opencard jde o podfuk

Nákladný projekt Opencard prověřilo už několik auditů, které ukázaly, že je předražený a některé smlouvy města s firmou Haguess byly nevýhodné.

Policie se začala o případ předražené zakázky zajímat na základě trestního oznámení, které loni v prosinci podala pražská opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková. "Vím, že výslechy průběžně probíhají. Jsem hluboce přesvědčena, že v kauze Opencard jde o velký podfuk, který byl činěn nejen s vědomím některých čelních představitelů města, ale dokonce přímo pod jejich vedením, a tudíž by měli být přinejmenším vyslechnuti," řekla k tomu LN zastupitelka, která kandiduje i v letošních volbách.

Kartu vlastní kolem 400 000 lidí, používají ji zpravidla jako tramvajenku. Kromě toho může karta sloužit jako průkazka do knihovny nebo při placení parkovného. Praha ale původně slibovala více funkcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám