Hlavní obsah

O víkendu přijde sněhová nadílka a ochladí se

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se má výrazně ochladit a od tisíce metrů nad mořem výše lze očekávat sněžení, informoval Český hydrometeorologický ústav. Podle mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka by se sněhové srážky měly v neděli vyskytovat i o dvě stě metrů níže. Na podobnou kalamitu, jaká zasáhla Česko loni ve zhruba stejnou dobu, však podle meteorologů nedojde.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Z pátku na sobotu dojde k výraznému ochlazení, v nížinách se teploty budou v průměru pohybovat zhruba kolem bodu mrazu, na horách pak asi kolem minus pěti stupňů Celsia,“ sdělil Novinkám Dvořák.

K propadu teplot se má navíc přidat čerstvý severozápadní vítr, který obvykle pocitovou teplotu ještě sníží.

Nejchladnější by podle Dvořáka měla být noc z neděle na pondělí, jak se ale bude počasí vyvíjet poté, už však není možné přesně určit.

„Silničáři zatím brousit zbraně nemusí,“ chlácholil obavy z opakování loňského přívalu sněhových srážek meteorolog. Zemi by ve vyšších polohách měl pokrýt sotva poprašek, který sice může vydržet i několik dní, ale spíše lze předpokládat, že sníh rychle roztaje.

Loňská sněhová kalamita, která zaskočila Českou republiku v půlce října, zastavila dopravu, desítky tisíc domácností kvůli ní zůstaly odříznuty od světa, stromy se pod mokrým sněhem lámaly ve velkém a první výpočty odhadovaly škody na desítky miliónů korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám