Hlavní obsah

Řidiči budou moci do znečištěných měst jen se zvláštní nálepkou

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči do znečištěných měst a obcí v ČR budou muset jezdit se zvláštní nálepkou, jako je tomu například v Německu, a při smogových situacích by se mohlo jezdit po dálnicích a obchvatech zadarmo. Vyplývá to z poslaneckého návrhu zákona koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, který v úterý představil ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Hlavním cílem novely je zlepšit kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji a oblastech, kde se potýkáme s problémem dlouhodobě a výrazně překračovaných imisních limitů a významně snížit emise polétavého prachu z největších průmyslových závodů a částečně z dopravy v centru obcí a měst,“ uvedl Drobil.

Podle ministra jedním z opatření je právě krátkodobé osvobození od zpoplatnění vybraných dálničních úseků. „Tím by se mělo zajistit, aby v době smogové situace neprojížděla auta městy,“ řekl Drobil.

Poslankyně VV Kristýna Kočí doplnila, že novela dále umožňuje obcím zavést nízkoemisní zóny, do nichž budou moci vjet auta opatřená emisní známkou. Podle ní takový systém funguje například v Německu, Londýně či Stockholmu.

„Nízkoemisní zónu budou moci obce vyhlásit jen tam, kde jsou překračovány imisní limity a současně existuje objízdná trasa stejné nebo vyšší třídy,“ řekla Kočí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám