Hlavní obsah

VV dodatkem zmírnily smlouvu o přeběhlictví, posílily roli Ústavy

– Praha

Poslanci Věcí veřejných podepisují dodatek ke smlouvě, která je zavazovala k poslušnosti vůči stranickým orgánům pod hrozbou pokuty sedmi miliónů korun. Smlouva měla předcházet přeběhlictví, po jejím neplánovaném zveřejnění však vzbudila nelibost, jelikož Ústava stanoví, že se má poslanec řídit pouze svým svědomím. Dodatek potvrzuje nadřazenost Ústavy nad stanovami strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednávací tým Věcí veřejných Kristýna Kočí, předseda Radek John a Vít Bárta

Článek

Dodatek by měli během úterý podepsat všichni poslanci, kteří ho ještě nepodepsali. Novinářům to po jednání poslaneckého klubu řekla jeho předsedkyně Kristýna Kočí.

Někteří lidé v minulosti kritizovali smlouvu za to, že je v rozporu s Ústavou, protože ta poslancům přikazuje hlasovat podle jejich nejlepšího svědomí a vědomí. Dodatek to měl napravit. "Není ničím jiným než písemným konstatováním toho, co je zřejmé už z ústavního pořádku, a to je, že Ústava je nadřazena této smlouvě," uvedla místopředsedkyně klubu Karolína Peake.

Není přitom jasné, zda jsou poslanci podepsáním dodatku ze smlouvy a případné pokuty v podstatě vyvázáni, či nikoliv. Podle Peake by musel v takovém případě rozhodnout soud. "Z našeho pohledu platí tato smlouva. Pokud by přišla k soudu, tak je na soudu, aby řekl, zda je tato smlouva platná a zdali povinnosti vyplývající z této smlouvy platí," dodala Peake. Připustila, že dodatek je vlastně "úlitbou" veřejnosti, která VV za podepisování smluv kritizovala.

Někteří nepodepsali smlouvu vůbec

Strana do úterý odmítala zveřejnit, co je obsahem zmiňovaného dodatku. Tvrdila, že jde o vnitřní záležitost mezi poslancem a stranou. Nyní Peake připustila, že až ho podepíšou všichni poslanci, strana zřejmě zveřejní jeho plné znění.

Kdy to ale bude, není jasné. Několik poslanců totiž ještě vůbec nepodepsalo ani samotnou smlouvu o stranické poslušnosti. Podle dřívějšího vyjádření Kočí jde o ty, kteří byli zvoleni z původně nevolitelného místa. S jejich mandáty totiž strana před volbami nepočítala, podle Peake se jedná o dva nebo tři poslance. Tvrdí, že smlouvu nepodepsali kvůli administrativním důvodům, problém údajně nevězí v tom, že by ji podepsat nechtěli.

O významu smlouvy se začalo hovořit ve chvíli, kdy poslanec Stanislav Huml vyhlásil straně neposlušnost kvůli plánovanému schválení třetího odboje. Koalice zahrnula tento bod do vládního programu až v závěrečné fázi vyjednávání. Huml prohlásil, že pro podobný zákon hlasovat nebude a ani smlouva jej k tomu nemůže donutit. S dodatkem ale po vyjednávání s vedením souhlasil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám