Hlavní obsah

Sobotka by chtěl zavést finanční limity předvolebních kampaní

Novinky, Miloslav Fišer
Aktualizováno

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poukázal na potřebu zavedení limitů pro politické strany, které by jasně stanovily, kolik mohou utratit za předvolební kampaně. S tím souhlasí také premiér Petr Nečas. Poukázal však na to, že nejdůležitější je zajistit, aby limity nemohly být obcházeny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„O finančních limitech jsem připraven jednat za podmínky, že strany zveřejní své výdaje za minulé kampaně,“ reagoval na Sobotkovu výzvu Nečas v pořadu Nedělní partie na TV Prima.

"Důležité ale je, aby limity nebyly obcházeny - například formou anonymních kampaní," podotkl Nečas. Připoměl negativní kampaň, která byla před květnovými sněmovními volbami vedena proti ODS. Sociální demokraté se k ní nehlásili, i když podle něj bylo jasné, že za akcí stojí.

"Musí být zavedeny jednoznačné pojistky, že to nebude obcházeno přes tyto kampaně, které nebudou identifikovány. V tom je jádro pudla, ne ve stanovení limitů," dodal Nečas.

Se stanovením pojistek souhlasil i Sobotka, který zároveň poukázal na problém miliónových odměn zastupitelům v dozorčích radách. "Plánuji předložit návrh zákona o regulaci lobbingu, který by to znemožnil," dodal úřadující předseda ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám