Hlavní obsah

Armáda přestane používat část vrtulníků, chce šetřit

Praha

Kvůli úsporám přestane armáda příští rok používat 12 vrtulníků Mi-24/35, čtyři vrtulníky W-3A Sokol a letoun Cl-601 Challenger, který využívala mimo jiné pro přepravu ústavních činitelů. Navíc omezí či zcela zastaví nákup náhradních dílů a servisních služeb u některé techniky a pořídí méně munice nebo výstroje. Zástupci ministerstva o tom tento týden informovali sněmovní branný výbor, uvedl úřad na svém webu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

České bitevní vrtulnky Mil Mi-24 při letu ve dvojici

Článek

Oproti letošku bude příští rok počet letů o třetinu nižší, upozornil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Ministerstvo obrany bude mít v roce 2011 k dispozici přibližně o šest miliard korun méně než letos. "Příští rok bude nepochybně kritický," řekl sněmovnímu výboru ministr obrany Alexandr Vondra.

Server píše, že s podílem výdajů na obranu pro příští rok na hrubém domácím produktu (HDP) 1,15 procenta bude Česko mezi státy NATO na osmém místě od konce. Výhled na další roky je ještě horší. V roce 2013 se předpokládá další propad - na 1,03 procenta. Česká republika se přitom při vstupu do NATO zavázala, že výdaje na obranu neklesnou pod hranici dvou procent HDP.

Vondra: dál už se na peníze sahat nedá

"Jsme na hraně nebo za hranou. Pokud nám jde o vytvoření předpokladů pro další rozvoj armády, na peníze se dál sahat nedá," řekl Vondra. Dodal, že situace bude mimořádně vážná, pokud budou výdaje na obranu nižší než jedno procento HDP.

Pokud vláda přijme návrh na desetiprocentní snížení platových tarifů pro občanské zaměstnance a vojáky z povolání, ušetří ministerstvo přibližně 891 miliónů korun. Další úspory se budou týkat omezení dosavadní pracovní pohotovosti. Práce přesčas se bude zřejmě kompenzovat výhradně náhradním volnem. Od tohoto kroku si náměstek ministra Michael Hrbata slibuje úsporu přibližně 68 miliónů korun. "Pokud budou vojáci vybírat náhradní volno, trochu tím ztrácíme možnost jejich výcviku. Na druhou stranu nám ale s tímto omezeným finančním rámcem nezbývá nic jiného," řekl.

Ministerstvo obrany do konce roku propustí 700 občanských zaměstnanců, čímž ušetří 283 miliónů korun. "Je tu také možnost nového vyjednávání o kolektivní smlouvě. Tady uvažujeme o možném snížení odměny za pracovní pohotovost z 15 na 10 procent, snížení náhrady v nemoci u občanských zaměstnanců z 80 na 60 procent nebo změně plnění z fondu kulturně sociálních potřeb," konstatoval Hrbata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám