Hlavní obsah

V Kolíně budou hlasovat o odvolání starosty a místostarosty

Právo, Radek Plavecký
Kolín

Pouhý jeden den před volbami budou v Kolíně zastupitelé rozhodovat o svržení starosty Jiřího Buřiče a místostarosty Romana Pekárka (oba ODS). Pekárek čelí podezření, že si podle existující nahrávky rozhovoru mezi ním a ředitelem pražské firmy loni řekl o miliónový úplatek za to, že prosadí v zastupitelstvu prodej pozemků této firmě. Pekárek vinu odmítá.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Místostarosta Roman Pekárek (vlevo) a starost Jiří Buřič (oba ODS)

Článek

Starosta pak letos v létě dostal nahrávku a místo, aby ji ihned předal policii, sám ji podle svých slov nejprve hodnotil a přehrál ji kolegům z ODS. Na policii dal trestní oznámení až v okamžiku, kdy se o případ začala zajímat média. Proto opozice žádá jejich hlavy. Buřič i Pekárek už byli místní organizací ODS za celou aféru potrestáni tím, že je stáhli z kandidátky do komunálních voleb, kde Buřič byl lídrem a Pekárek byl na 2. místě.

„Zastupitelstvo svolávám na 14. října,“ informoval Buřič Právo. O tom, zda Buřič a Pekárek skončí jediný den před volbami ve svých funkcích, bude rozhodovat 27 členů kolínského zastupitelstva.

„Místostarosta Pekárek by měl odstoupit sám. Starosta se nejspíš bude snažit vše vysvětlit. Výsledek nedokážu odhadnout,“ řekl Právu zastupitel ČSSD Karel Molnár s tím, že pro odvolání je třeba 14 hlasů. ODS má přitom v zastupitelstvu 12 lidí, v radě jsou ještě zástupci KDU-ČSL, SNK-ED a SZ. Tyto strany mají v zastupitelstvu dohromady 17 lidí, opozice z ČSSD a KSČM má devět hlasů a jeden člen je nezávislý.

Pekárek v pátek řekl, že sám odstupovat nehodlá. „Nemám to v úmyslu. Nic špatného jsem neudělal, takže nehodlám odstoupit. Tím bych dal najevo nějaký svůj postoj, ale já se cítím nevinen,“ řekl Pekárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám